Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAVNI SUD RS: ODLUKA ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE O PLAĆANJU 5.000 EVRA ZA UPIS U ADVOKATSKI IMENIK NEUSTAVNA


Ustavni sud Srbije utvrdio je da su neustavne i nezakonite odredbe Odluke Advokatske komore Srbije, kojima je predviđeno da pravnici koji nisu pripravnički staž obavili u advokaturi za upis u advokatski imenik plaćaju 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate.

Osporenim odredbama bilo je predviđeno da pravnici koji su advokatskim kancelarijama ispunili pripravnički staž za upis plaćaju 500 evra u dinarskoj protivvrednosti. 

Sud je istom odlukom odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnog akta, odnosno radnje koja je preduzeta na osnovu odredaba navedene Odluke, što znači da onaj ko je platio 5.000 evra za upis, a dolazi iz sfere sudstva, tužilaštva, privrede.. nema pravo na povraćaja tog novca. 

Pun naziv odluke glasi ODLUKA O UTVRĐIVANJU VISINE TROŠKOVA UPISA U IMENIK ADVOKATA, IMENIK ZAJEDNIČKIH ADVOKATSKIH KANCELARIJA I IMENIK ADVOKATSKIH ORTAČKIH DRUŠTAVA iz 2012. Godine.

Od maja 2012, u skladu sa Zakonom o advokaturi, AKS utvrđuje advokatske tarife i troškove za upis u advokatski imenik, pa je donela odluku o jedinstvenoj ceni upisnine za celu teritoriju, i to 5.000 evra za one koji tek ulaze u advokaturu. 

Pre toga, tarifa je bila raznolika. Tako je upisnina u beogradskoj komori bila 2.000, u Čačku 2.500, u Vojvodini i Šapcu 3.000, Kragujevcu 4.500 evra. 

Pomenutom odlukom advokatura je htela da se zaštiti od tadašnje "najezde" sudija i tužilaca koji nisu bili prošli reizbor 2009, ali su 2012. odlukom Ustavnog suda vraćeni na funkcije.

Izvor: Tanjug