Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USAGLAŠEN TEKST POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENE U ŠKOLAMA I DOMOVIMA UČENIKA


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i četiri sindikata prosvete usaglasili su tekst Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u školama i domovima učenika, a ministar Srđan Verbić kaže da očekuje da će se za nekoliko dana normalizovati nastava u školama.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva prosvete, u narednim danima biće pribavljeno mišljenje nadležnih institucija, kao i Vlade Srbije o tekstu ugovora, nakon čega on može biti potpisan.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije rekla je Tanjugu da je resornim ministarstvom usaglašen tekst posebnog kolektivnog ugovora, ali da se štrajk nastavlja, s obzirom na to da je poseban kolektivni ugovor bio samo jedan deo onoga što su prosvetni radnici tražili kao svoje zahteve.

Prema njenim rečima, sindikati su iz resornog ministarstva dobili obećanje da će do kraja nedelje dobiti Predlog sporazuma za prekid štrajka.

Osim predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u pregovorima su učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i Agencije za mirno rešavanje sporova koja je po zaključenju pregovora donela preporuku o načinu rešavanja kolektivnog radnog spora.

U tom dokumentu se preporučuje da se Posebni kolektivni ugovor koji je u celosti usaglašen potpiše najkasnije do 26. januara.

Preoporučuje se da se ostala pitanja urede posebnim sporazumom koji će takođe biti potpisan najkasnije 26. januara, kao i da se time okonča štrajk zaposlenih u prosveti.

Izvor: Tanjug, 20.01.2015.