Zastava Bosne i Hercegovine

INVESTITORI ĆE DOĆI U SRBIJU TEK KADA JE PREPOZNAJU KAO UREĐENO DRUŠTVO U KOJEM SE DNEVNA POLITIKA NE MEŠA U BIZNIS


Šef delegacije Evropske unije u našoj zemlji Majkl Devenport poručuje da je početak pregovora o pridruživanju veliki momenat i prilika za Srbiju da predstavi svoje planove za odgovore na izazove koji su pred njom.

Najavljeni dolazak Mercedesa i Lidla je dobra vest, ali teško da bi to moglo da pokrene našu privredu, kaže za Radio Novi Sad savetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović.

"Posao sa Mercedesom, reč je samo o jednoj fazi. Oni nama šalju polugotova vozila, mi ovde uradimo sitne završne stvari. To je nešto što nas neće pokrenuti. Izgradnja 15 trgovinskih objekata je divno za građane Srbije, ali nama je potrebno mnogo više od toga", ističe Stevanović.

Za dolazak u neku zemlju investitori traže predvidivo i sigurno poslovno okruženje, kaže počasni predsednik bačkopalanačkog Tarketa Nikola Pavičić

 "Mi sami kažemo da smo društvo pred bankrotom. Imamo finansijski sistem sa najvećim kamatama, imamo najveću inflaciju u Evropi, imamo nerealan devizni kurs, imamo veoma problematično radno zakonodavstvo", kazao je Pavičić.

Da bi suštinske reforme bile moguće, Savet stranih investitora podržava nastavak evropskih integracija, a potpredsednik tog tela Srđan Lazović ukazuje na čemu treba raditi.

 "Neophodno je dati više u smislu održanja makroekonomske stabilnosti, nastavka sprovođenja sistemskih reformi koje su započete, reforme penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema, na primer. Zatim, završetak procesa privatizacije, jačanje kapaciteta državne administracije, smanjenje birokratije i pojednostavljivanje uslova poslovanja", rekao je za Radio Novi Sad Lazović.

Ako razmišljamo o suštinskim reformama za održanje naše ekonomije i stvaranje ambijenta za privlačenje stranih investicija, potrebno je da te reforme jasno definišemo, kaže konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija i ističe da to do sada nije bio slučaj.

"Stiče se utisak jedne potpune dezorganizacije, nema tu koordinacije. Recimo, ono što Ministarstvo privrede zagovara druga ministarstva čak ni ne znaju o čemu je reč ili su potpuno protiv toga. To nije put kojim treba ići. U zemlji se mora profesionalizovati planiranje jer političari ne gledaju duže od svog mandata", ocenio je Bušatlija.

Plaćanje investitorima da dolaze u zemlju, to pokazuje obim investicija, nije se pokazalo kao dobra strategija, kaže za savetnik ministra privrede Stevanović i podseća na aktivnosti ministarstva koje bi trebalo da privuku investitore.

 "Želimo da uvedemo red, da uradimo regulatornu reformu, da imamo razumno oporezivanje, razuman Zakon o radu, da se lišimo nekih firmi koje šire nelikvidnost u privredi, da imamo normalan Zakon o stečaju, da uredimo javna preduzeća i još mnogo toga što je na reformskoj agendi", kaže Stevanović.

 Tek kada sve bude urađeno, a Stevanović procenjuje da će za to biti potrebno oko dve godine, tek tada će investitori doći jer će Srbiju prepoznati kao uređeno društvo u kojem se dnevna politika ne meša preterano u posao.

Izvor: Tanjug