Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 30: Uslov za zatvaranje Poglavlja 30 su članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i donošenje novog Zakona o genetski modifikovanim organizmima


Članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i donošenje novog Zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO) uslov su za zatvaranje Poglavlja 30 (Ekonomski odnosi sa inostranstvom) u pregovorima sa Evropskom unijom, rečeno je na skupu Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC).

Pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i usluge Bojana Todorović rekla je da je Srbija prošla skrining za poglavlje 30, napravljena je pregovaračka pozicija i u septembru je poslata Evropskoj komisiji.

Prema njenim rečima, druge zemlje članice su manje-više bez problema otvarale i zatvarale to poglavlje, ali se u slučaju Srbije situacija neplanirano iskomplikovala. Ona je objasnila da je za zatvaranje tog poglavlja potrebno da Srbija bude članica STO barem neko vreme, kako bi se video "track record".

"Srbija je dobro ispunjavala uslove za članstvo za STO do 2011. godine kada smo zbog potrebe izmena zakona o GMO proces unazadili", rekla je ona.

Todorović je rekla da Srbija vodi i bilateralne razgovore sa članica STO oko pojedinih uslova, ali je uverena da će sve to biti brzo završeno ukoliko država ispuni ono što je do nje.

"Onog trenutka kada mi uradimo što je do nas, usvojimo neophodan zakon, ne mogu tačno reći kada, ali očekujemo članstvo", rekla je Todorović.

Džejn Ejmilhat, zamenica šefa Odeljenja za Rusiju, Zajednicu Nezavisnih Država, Zapadni Balkan, EFTA, EEP i Tursku pri Direktoratu za trgovinu Evropske komisije, ocenila je da je u slučaju Srbije nedostajući element usvajanje zakona o kontroli i prometu GMO.

"Znamo da je to važno pitanje u Srbiji, kao i u EU, ali usvajanje zakona bi doprinelo kontroli prometa GMO i jednostavnije pristupanje STO", rekla je ona.

Ejmilhat kaže da pravna tekovina u poglavlju 30 nije obimna, ali da je u slučaju Srbije važno još jedno pitanje, odnosno važenje sporazuma o slobodnoj trgovini.

"U trenutku članstva Srbije u EU prestaće da važe sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima, poput onog sa Rusijom", istakla je ona.

Ejmilhat dodaje da EU nema takav sporazum sa Rusijom i ne misli da će to u bliskoj budućnosti biti slučaj.

"Sporazum koji Srbija ima je velika prednost za nju i neke evropske kompanije ovde investiraju sa tim ciljem", napomenula je Ejmilhat.

Izvor: Vebsajt N1, 16.12.2016.
Naslov: Redakcija