Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UMANJENJU NETO PRIHODA LICA U JAVNOM SEKTORU: Porodiljama kojima je na osnovu ovog propisa, na mesečna primanja u 2014. godini obračunat solidarni porez, novac će biti vraćen


Mladim majkama kojima je obračunat solidarni porez na porodiljski dodatak, za koliko su im primanja bila i umanjena, novac će biti vraćen.

Ovo je jedan od najizvesnijih modela kojim bi u Ministarstvu finansija trebalo da reše problem porodilja čija je naknada za porodiljsko tokom 2014. godine umanjena i za nekoliko hiljada dinara.

- Porodilje kojima je na naknadu obračunat solidarni porez moraće da se jave Poreskoj upravi u svom prebivalištu, a onima čije su naknade umanjene novac će biti vraćen. One koje još nisu platile ovaj namet to neće ni morati. Sve to biće precizirano zaključkom Vlade Republike Srbije koji je u pripremi- kažu iz Ministarstva finansija, gde su potvrdili da razmatraju problem obračuna poreza na porodiljske dodatke.

Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 108/2013 - dalje: Zakon), po kome se solidarni porez obračunavao prestao je da važi 1. novembra 2014. godine, te taj propis sada nije moguće menjati, već se traži drugi model, poručuju iz Ministarstva finansija.

Zakon se primenjivao od 7. decembra 2013. do 1. novembra 2014. godine, na zarade i druga primanja u javnom sektoru iznad 60.000 dinara koja su isplaćena u jednom mesecu.

Najveći broj porodilja bile su žrtve ovog nameta, jer su im zakasnele zarade isplaćene odjednom i prelazile su sumu od 60.000 dinara. Njihova primanja zbog solidarnog poreza bila su umanjena od 100 dinara do nekoliko hiljada dinara.

Izvor: Vebsajt Blic, S. Lakić, 18.11.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija