Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Postepeni razvoj prava koji se odnosi na ovu oblast. Unapređenje zaštite podataka o ličnosti odredbama koje su naprednije u odnosu na slične propise u EU


Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti ne donosi revolucionarne novine, ali će značajno unaprediti zaštitu podataka o ličnosti u zemlji, izjavio je član radne grupe za izradu Nacrta tog propisa, profesor Saša Gajin.

Nacrt zakona ne donosi revolucionarne novine u pravnom režimu zaštite podataka, a one se ne mogu ni očekivati. Nasuprot tome može se očekivati i ono što se dešava ne samo u Srbiji već i u EU, a to je postepeni razvoj prava koji se odnosi na ovu oblast, rekao je Gajin u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona koja je održana u Palati "Srbija".

Navodeći da svaki dan dolaze novi podaci o rešenjima koja nisu postojala, odnosno nove ideje koje još nisu dobile odraz u nekom konkretnom zakonskom tekstu u svetu, a pre svega u EU, on je istakao da je radna grupa pokušala da prati nove ideje, ali i da konsoliduje tekst važećeg Zakonao zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012).

"Zakonski tekst do koga smo došli, i u raspravi sa ekspertima EU, je nešto što će značajno unaprediti zaštitu podataka o ličnosti u zemlji i što će u nekim momentima čak imati rešenja do kojih će Evropska unija tek doći", rekao je Gajin dodajući da se u Nacrtu zakona nalaze rešenja o kojima će se tek raspravljati na nivou EU.

On je ocenio i da je radna grupa uspela da odredbe Nacrta zakona učini preciznijim, jasnijim i primenljivijim u praksi.

Pomoćnik ministra pravde, Čedomir Backović, koji je otvorio javnu raspravu, rekao je da se radi o zakonu koji je već dugo na agendi tog Ministarstva.

Podsećajući da je Ministarstvo pravde osnovalo radnu grupu u kojoj sede ljudi koji su neposredni korisnici i sprovoditelji zakona, on je istakao da što se tiče Nacrta zakona "ništa nije zakucano, čvrsto".

"Stojimo otvoreni za bilo kakve argumente, dopune. Potpuno smo otvoreni za sve sugestije koje će učiniti Nacrt zakona boljim u njegovoj finalnoj fazi", rekao je Backović.

Na javnoj raspravi je o zaštiti podataka o ličnosti govorio i ekspert Eurodžast-a, Grejam Saton, koji je istakao i da cilj nije da se ne sakupljaju podaci već da se oni zaštite i da se ne koriste neprimereno i bez potrebe.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 19.11.2015.
Naslov: Redakcija