Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIRANJU I OBEZBEĐENJU FINANSIRANJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE: Primena propisa počela je 1. juna 2015. godine. Cilj Zakona je uspostavljanje sistema finansiranja koji će omogućiti poljoprivrednicima da na lakši i povoljniji način dođu do novca pre početka poljoprivredne proizvodnje


U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) širom Srbije se održavaju radionice u cilju promocije Zakona o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014 - dalje: Zakon). Radionica u Kikindi će se održati u svečanoj sali opštine Kikinda u ponedeljak, 23. novembra 2015. godine, od 11 časova.

Imajući u vidu da je za uspešan razvoj poljoprivredne proizvodnje od suštinske važnosti finansijsko tržište u poljoprivredi i u nameri da olakša pristup finansijskim sredstvima poljoprivrednicima i svim subjektima angažovanim u ovom sektoru, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je izradilo Zakon, koji je usvojen 25. novembra 2014. godine.

Ovaj Zakon počeo je da se primenjuje 1. juna 2015. godine, i ima za cilj da uspostavi sistem finansiranja koji će omogućiti poljoprivrednicima da na lakši i povoljniji način dođu do novca onda kada im je on najpotrebniji, a to je pre početka poljoprivredne proizvodnje.

Radi se o kratkoročnim sredstvima, kreditori su komercijalne banke ali i industrija, trgovinske kuće, a poljoprivrednici će dobijena sredstva, prema ugovoru sa poveriocima, vraćati u novcu ili robi. Ugovori o finansiranju poljoprivredne proizvodnje zavode se u posebnom Registru u Agenciji za privredne registre, u skladu sa propisanom procedurom.

Izvor: Vebsajt Civilon, 18.11.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija