Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIRANJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE I ZAKON O ZAŠTITI I ODRŽIVOM KORIŠĆENJU RIBLJEG FONDA: Uvodi se zaloga na budućem rodu kao sredstvu za obezbeđenje pozajmice


Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević-Bošković je u Skupštini Srbije obrazložila predloge Zakona o finansiranju poljoprivredne proizvodnje i Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda.

"Predlogom Zakona o finansiranju poljoprivredne proizvodnje, poljoprivrednicima se olakšava pristup izvorima finansiranja u trenutku kada imaju najveću potrebu za novcem, to jest pred setvu ratarskih kultura", izjavila je ministar Bogosavljević Bošković i istakla da se donošenjem zakona o finansiranju poljoprivredne proizvodnje stvara mogućnost za uspostavljanje predžetvenog finansiranja, a kao novina uvodi se zaloga na budućem rodu kao sredstvu za obezbeđenje pozajmice.

Ugovori o finansiranju proizvodnje upisivaće se u registar ugovora o finansiranju što će omogućiti proveru da li je određena parcela opterećena obavezom.

Obrazlažući Predlog Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda ministarka je istakla da je postojala potreba za donošenjem novih propisa u delu koji obuhvata korišćenje ribe kao obnovljivog prirodnog resursa. Predlog Zakona uvažava do sada dostignuti stepen demokratskog i tehničko-tehnološkog razvoja, različitosti i specifičnosti prostora Srbije i na celovit način reguliše ulov, zaštitu i promet ribe i ostalih životinja koje žive u vodi.

Ministarka je dodala i da su definisani uslovi za izuzimanje ribolovnih voda iz ribarskih područja, te su uvedeni i novi potencijalni subjekti za dodelu ribarskih područja.

Izvor: Vebsajt Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, 19.11.2014.