Zastava Bosne i Hercegovine

MAĐARSKA POČINJE GRADNJU JUŽNOG TOKA 2015. GODINE


Mađarska planira da, uprkos protivljenju Evropske unije i SAD, naredne godine počne sa gradnjom deonice gasovoda Južni tok jer ovaj projekat doživljava kao jedini način za obezbeđivanje snabdevanja, izjavio je danas mađarski državni sekretar za energetiku, Andraš Aradski.

"Budući da posle skoro deset godina oklevanja gasovod Nabuko neće biti izgrađen, a naročito u svetlu ukrajinske situacije, mi moramo da delujemo. Ovo je potreba", kazao je Aradski u intevjuu Rojtersu.

"Svi upiru prstom u Mađarsku, ali zaboravljamo da od 2013. godine Hrvatska nije uspela da realizuje investicije koje bi omogućile protok gasa iz Hrvatske prema Mađarskoj. Isto važi i za Rumuniju", poručio je Aradski.

Mađarska, koja najveći deo svojih zaliha gasa uvozi iz Rusije, namerava da do 2017. završi izgradnju deonice gasovoda Južni tok koji bi trebalo da doprema ruski gas do Evrope, zaobilazeći susednu Ukrajinu.

"Gasovod Severni tok je izgrađen kako bi se eliminisala opasnost od Belorusije. Ovo je ista situacija", izjavio je Aradski, aludirajući na gasovod koji preko Baltičkog mora doprema ruski gas do Nemačke.

Aradski je, takođe, rekao da su zemlje koje podržavaju Južni tok, među kojima Slovenija, Mađarska, Bugarska i Austrija, zatražile od Evropske komisije da izgladi nesuglasice sa Moskvom u pogledu uklađivanja tog projekta sa propisima EU, ali da su njihovi pregovori na kraju završeni neuspehom.

Izvor: Tanjug 19.11.2014.