Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Zakonom je predviđena mogućnost vanredne kontrole bolovanja, te ukoliko se zloupotrebe dokažu poslodavac može prekinuti ugovor o radu


Država želi da sprovodi sve zakone ravnopravno prema svima, da zaštiti poštene i marljive radnike, ali postoje radnici koji zloupotrebljavaju bolovanja, čime ugrožavaju proizvodnju i poslodavce, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

Đorđević je rekao da je bilo prigovora poslodavaca, posebno kada su sezonski poslovi u toku, da radnici tada češće otvaraju bolovanja, i dodao da država ne treba da bude talac radnika koji zloupotrebljavaju pravo na bolovanje.

"Mi smo prvo imali sastanak sa turskim investitorima, da vidimo kako posluju, da li su zadovoljni, kako da pomognemo da dođe još investitora. Oni su tada meni rekli da su imali problem sa sezonskim radnicima. Inače postoji mišljenje da poslodavci imaju problem kada su sezonski poslovi u toku. Onda su i Kinezi imali istu primedbu, pa smo pričali sa Unijom poslodavaca Srbije i domaćim investitorima, i videli da to nije retkost", objasnio je on.

Đorđević napominje da država štiti i radnike i poslodavce, jer u slučaju zloupotrebe bolovanja teret rada pada na marljive radnike koji pošteno rade.

"Pričao sam i sa sindikatima u tim fabrikama, čije mišljenje se poklapa sa stavom investitora. Velika većina radnika su vredni i oni su članovi sindikata", ističe on.

Odgovarajući na optužbe reprezentativnih sindikata da je čitava Vlada Republike Srbije naklonjena Savetu stranih investitora i da konstantno šalje poruke kako su protesti radnika način da se oteraju investitori, Đorđević kaže da nema bojazni za poštene radnike, jer će ih država zaštititi.

"Samo hoćemo da sprovedemo kontrolu bolovanja i tačka", kaže ministar.

Objašnjavajući kako će izgledati taj pilot projekat kontrole bolovanja, ministar priznaje da je možda nehotice upotrebio nezgodnu formulaciju, jer država ima jasnu zakonsku regulativu po tom pitanju, ali dodaje da mora od nečega da se krene.

"Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014 i 13/2017 - odluka US) daje poslodavcu mogućnost da iskontroliše bolovanje i, ako ima osnovanu sumnju, on će o svom trošku da uradi kontrolu. Ukoliko se pokaže da ima zloupotrebe, dva ministarstva – zdravlja i rada, će svaka iz svojih nadležnost da radi dalje", objašnjava on.

Odgovarajući na upozorenje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da postoji potencijalni problem u tome što se uređena zakonska materija pokušava promeniti "pilot projektima", ministar kaže da razume potrebu Šabića da sebe reklamira u javnosti.

"Nas ne zanimaju lični podaci i od čega je ko bolestan. Vrlo dobro se zna kako se kontroliše bolovanje", zaključuje Đorđević.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.10.2017.
Naslov: Redakcija