Zastava Bosne i Hercegovine

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Neprihvatljiv odnos izvršne vlasti prema pravosuđu


Povodom prošlonedeljnih istupa predstavnika izvršne vlasti, Društvo sudija Srbije obratilo se 18.10.2017. godine pismima ministarki pravde i Visokom savetu sudstva, zahtevajući odgovarajuće reakcije od svakog od njih.

Društvo sudija je obavestilo i ministarku pravde i članove Visokog saveta sudstva da se, učestvujući 13.10.2017. godine u Nišu u konsultacijama u vezi sa izmenom Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), koje sprovodi Ministarstvo pravde sa građanskim i strukovnim pravosudnim udruženjima u delu koji uređuje pravosuđe, suočilo sa zabrinjavajućim i neprihvatljivim odnosom predstavnika Ministarstva pravde prema sudijama.

Pomoćnik ministra Čedomir Backović je izjavio i da se sudije i tužioci zalažu da pravosuđe bude "društvo sa ograničenom odgovornošću", "zanatska radnja" koja će da odlučuje o ljudskim sudbinama kako se njima "ćefne". Specijalni savetnik ministarke pravde Zoran Balinovac izjavio je, pak, da je nezavisnost sudstva fetišizirana, da je ideološki mit, da je rasprava o njoj iznedrila sudijske jurišnike koji se ponašaju kao da su iznad svega, da u pravosudnim savetima sudije ne treba da imaju većinu, a da tužioci treba da budu u manjini, da sudije i tužioci žele da preuzmu vlast u Srbiji, da nezavisnost kakvu sudije imaju u Srbiji, a posebno kakvu traže, ne postoji nigde na svetu, da su predlozi sudija i tužilaca smešni, itd., navodi se u pismu koje je Društvo uputilo ministarki pravde i VSS-u.

Društvo sudija je podsetilo ministarku pravde da se od svog nastanka 1997. godine zalagalo za unapređenje pravosudnog sistema, pa je tako, između ostalog, zajedno sa Vladom Republike Srbije, osnovalo 2001. godine Pravosudni centar, preteču Pravosudne akademije, i da su sistemi vrednovanja rada i disciplinske odgovornosti sudija uneti 2008. godine u zakon posle višegodišnjeg zalaganja Društva sudija. Društvo sudija podsetilo je ministarku pravde i da je, svesno da je poverenje građana osnovni pokazatelj kvaliteta sudskog sistema i da tog poverenja ne može biti bez odgovornog i etički ispravnog postupanja sudija, još 1997. godine usvojilo Etički kodeks sudija, a 2003. godine osnovalo svoje telo – Etički odbor i donelo Standarde sudijske etike, koje je Visoki savet sudstva 2010. godine pretočio u Etički kodeks sudija.

U pismu ministarki pravde, Društvo sudija je navelo da ni ono samo, a ni sudije, nisu neprijatelji bilo koje političke vlasti u Srbiji, a ponajmanje građana, već da su savesni profesionalci koji se trude da se demokratsko društvo i vladavina prava u Srbiji unaprede i pozvalo ministarku pravde da reaguje kako se navedeno ponašanje predstavnika Ministarstva pravde ne bi ponavljalo.

Društvo sudija Srbije pozvalo je i Visoki savet sudstva da se, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, oglasi povodom navedenog neprimerenog istupanja u javnosti predstavnika izvršne vlasti.

U pismu od 18.10.2017. godine koje je Društvo sudija uputilo Visokom savetu sudstva ukazano je i na to da je u predstojećem periodu veoma važno da se u stručnoj i otvorenoj debati dođe do najboljih ustavnih rešenja za pravosuđe u interesu svih građana Srbije i pozvalo Savet da obezbedi i ohrabri učešće sudija i sudova u toj debati. Izraženo je i očekivanje da Savet reaguje na poziv Društva sudija od 02.10.2017. godine povodom nipodaštavanja, uvreda i pretnji sudijama i tužiocima, uključujući i najave njihovog hapšenja.

Izvor: Vebsajt Društvo sudija Srbije, 19.10.2017.