Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Alumni klub Pravosudne akademije predlaže konstitucionalizovanje početne obuke na Pravosudnoj akademiji kao uslov za sudijsku i tužilačku poziciju


- Tražimo da Pravosudna akademija (PA) postane ne samo zakonska već i ustavna kategorija, preko koje će se ubuduće regrutovati većina novih sudija i tužilaca – izjavio je Siniša Trifunović, predsednik Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA), na Drugom savetovanju pravnika, sudija i tužilaca u Paraćinu, podsećajući da je došlo krajnje vreme da Srbija sistemski uredi obuku budućih sudija i tužilaca i da se uspostave jasni kriterijumi za njihov izbor na pravosudne funkcije.

Trifunović je naglasio da su članovi Pravosudne akademije pokazali hrabrost, odlučnost i integritet, jer pred svakim u pravosuđu i izvan njega jasno kritikuju loše pojave, ali isto tako umeju da prepoznaju i podrže svaki napor u cilju povećanja vladavine prava.

- Našim inicijativama pred Ustavnim sudom uticali smo na drugačija normativna rešenja u pravosuđu, čime želimo da pomognemo institucijama ove države da unaprede svoj rad i povećaju poverenje građana u pravosuđe – kaže Trifunović i dodaje da se AKPA ne zalaže samo za afirmaciju Pravosudne akademije, već i za unapređenje položaja sudijskih i tužilačkih saradnika, pripravnika i volontera, kao i za stvaranje jednog drugačijeg i poštenog sistema, u kome će građanin biti građanin, a pravosuđe vredna reč.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić, istakao je da polaznici PA koji su izabrani na sudijske i tužilačke funkcije imaju nadprosečne rezultate i da su po svojoj stručnosti u vrhu srpskog pravosuđa, što je svakako znak da se predstojeće izmene Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) moraju iskoristiti za definisanje kriterijuma za izbor sudija i tužilaca, u kojima će se jasno navesti da je jedan od uslova završena obuka na Pravosudnoj akademiji.

Inicijativu AKPA je podržala i zamenik Republičkog javnog tužioca dr Jasmina Kiurski koja je istakla da u predstojećim ustavnim izmenama država ima samo dve mogućnosti – ili ukinuti Pravosudnu akademiju ili ideju njenog osnivanja sprovesti do kraja.

Izvor: Facebook Alumni klub Pravosudne akademije, 18.10.2017.
Naslov Redakcija