Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: Zaštita podataka o ličnosti je obaveza svih koji ih prikupljaju


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozdravlja odluku Konferencije suosnivača Fondacije "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS), kojom su izmenjeni Opšti uslovi o registraciji nacionalnih domena, u skladu sa kojom će počev od 19. oktobra 2015, nazivi.RS i.SRB domena moći da budu registrovani bez obaveznog navođenja JMBG registranta.

Poverenik u saopštenju navodi da je usvajanje savremenih standarda zaštite podataka o ličnosti krupan i nimalo lako ostvariv cilj, te da nije realno ni racionalno očekivati da se taj cilj može postići samo preko akcija i intervencija Poverenika, već da ostvarivanje tog cilja podrazumeva odgovoran odnos svih subjekata koji se bave obradom podataka o ličnosti.

Poverenik dodaje i da se sa zadovoljstvom može konstatovati da odluka RNIDS predstavlja rezultat aktivnosti koje nisu bile nametnute odnosno uslovljene postupcima nadzora koje je Poverenik otvorio povodom podnetih prijava građana.

"Prepoznavanje nepravilnosti u obradi podataka od strane samog rukovaoca i njihovo otklanjanje bez intervencije Poverenika, predstavlja činjenicu koja ohrabruje", navodi se u saopštenju.

Budući da je RNIDS svojom odlukom ipak ostavio mogućnost korisnicima koji to žele, da uz podatke o registraciji domena navedu i svoj JMBG, kako bi se izbegli eventualni nesporazumi prilikom prenosa registracije domena na drugo lice, Poverenik očekuje da će RNDIS da preduzme sve potrebne mere kako bi zaštitio ovaj, a razume se i sve druge podatke o ličnosti korisnika domena koje prikuplja.

Eventualno objavljivanje JMBG na internetu predstavljalo bi svakako prekomernu obradu podatka o ličnosti i samim tim nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 19.10.2015.