Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O OBELEŽAVANJU (MARKIRANJU) DERIVATA NAFTE: Zahvaljujući stalnoj kontroli goriva, od 2015. godine, u legalne tokove vraćeno 250.000 tona derivata, od čega je državni budžet prihodovao 125 miliona evra. Ukoliko inspekcija u rezervoarima transportnih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednih gazdinstava pronađe gorivo nelegalnog porekla, odnosno ono u kojem koncentracija markera nije odgovarajuća, može propisati novčanu kaznu od 50.000 do 2.000.000 dinara i zabranu rada do tri godine


Sivo naftno tržište je gotovo iskorenjeno. Zahvaljujući stalnoj kontroli goriva, takozvanim markiranjem, od 2015. godine u legalne tokove vraćeno je 250.000 tona derivata, od čega je državni budžet prihodovao 125 miliona evra. Međutim, vozači su i dalje nezadovoljni, jer je izostalo očekivano pojeftinjenje goriva na pumpama, za šta je bilo uslova, posebno proteklih meseci.

Kontrola obuhvata proizvodnju, transport, uvoz i promet nafte i derivata. Od početka godine od 3.700 uzoraka uzetih u rafineriji, skladištima, baržama, cisternama i pumpama, samo u osam slučajeva nađeni su derivati kojima se nije znalo poreklo. Od februara se kontrolišu i rezervoari vozila korisnika i tu su podnete prve prekršajne prijave.

"Tu imamo 28 negativnih uzoraka kod krajnjih korisnika, s tim što to mogu biti i uzorci koji na kraju neće biti procesuirani na sudu, biće oslobođeni ukoliko je reč o subjektima koji su tankali, sipali gorivo van Republike Srbije. Oni to moraju dokazati na sudu", navodi Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

U suzbijanju nelegalne trgovine derivatima pored tržišne inspekcije, policije i carine, uključena je i Poreska uprava.

"Možemo da kažemo da je 125 miliona evra finansijski efekat koji smo imali u protekle tri godine. S tim što za 2017. godinu takođe imamo porast uplate od akciza i značajan porast markiranih količina", ističe Snežana Ristić iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Na srpskom tržištu, pored domaćih prometnika, posluju i značajne evropske naftne kompanije.

"Po mojoj proceni imamo jedno konkurentno tržište, gde je uvoz derivata slobodan, gde se cene derivata takođe slobodno formiraju, gde imate mogućnosti da za velike potrošače, velike kupce derivata nafte u Srbiji dogovarate ili pregovarate uslove prodaje i trgovine", kaže Ljubinko Savić iz Odbora za energetiku Privredne komore Srbije.

U regionu, po ceni dizela Srbija je na samom vrhu lestvice, a benzina u sredini. Prema oceni stručnjaka, ima prostora za sniženje maloprodajnih cena.

"Konkurencije nema, dakle kada je reč o cenama derivata, konkurencije ima samo po broju pumpi. Imamo 1.400 pumpi, ali gotovo da su identične cene na svim pumpama. Umesto da je u međuvremenu došlo do pojeftinjenja za skoro 15 dinara, s obzirom na nikada nižu vrednost dolara u odnosu na evro i nikada jači dinar, došlo je do poskupljenja", ukazuju stručnjaci.

Litar goriva u Bosni i Hercegovini u proseku je jeftiniji za 30 dinara nego kod nas, a u Makedoniji čak 50. Zbog suzbijanja šverca derivata nadležni najavljuju pojačanu kontrolu u pograničnim mestima.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjaković, 19.09.2017.
Naslov: Redakcija