Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O OZNAČAVANJU OBUĆE: OD 1.7.2015. GODINE NOVI NAčIN OZNAčAVANJA GLAVNIH DELOVA OBUćE I MATERIJALA GLAVNIH DELOVA OBUćE


Pravilnik o označavanju obuće ("Sl. glasnik RS", br. 1/2014, stupio na snagu 14.1.2014. godine, a primenjuje se od 1.7.2015. godine - dalje: Pravilnik) je usklađen sa načelima i bitnim zahtevima iz Direktive 94/11/EZ Evropskog parlamenta i Saveta od 23.3.1994. godine o označavanju materijala glavnih delova obuće.

Pravilnikom se predviđaju bitno nova rešenja u oblasti obuće, i to zahtevi za označavanje glavnih delova obuće i materijala od kojih su sačinjeni glavni delovi obuće, tako što se svaki glavni deo obuće, kao i sastav svakog materijala od kojeg su izrađeni glavni delovi obuće, označava posebnim piktogramom ili navođenjem tekstualne informacije koja ima isto značenje i može da zameni piktogram.

Označavanje piktogramima ili tekstualnim informacijama vrši se isključivo na obući, tako što se piktogrami ili tekstualne informacije stavljaju na najmanje jedan komad obuće u svakom paru štampanjem, utiskivanjem, stavljanjem nalepnice ili pričvršćivanjem etikete.

U prelaznom periodu, do pristupanja Srbije EU, propisani su i zahtevi za označavanje dodatnih pisanih informacija koje prate obuću, tj. pisanih informacija o veličini obuće, nazivu i sedištu proizvođača obuće, kao i uvozniku za obuću iz uvoza, namenskoj upotrebi obuće (kućna obuća, obuća za suvo vreme, obuća za kišu ili sportska obuća i dr), održavanju obuće i načinu izrade obuće (prošivena obuća, lepljena obuća, vulkanizovana obuća, i dr.), s obzirom da su domaći potrošači naviknuti da obuća koja se čini dostupnim na tržištu Republike Srbije ima sve ove informacije.

Navedene dodatne pisane informacije se sačinjavaju na srpskom jeziku, a sačinjava ih proizvođač ili njegov zastupnik, odnosno uvoznik za obuću iz uvoza. Ove dodatne pisane informacije za obuću iz uvoza koje sačinjava uvoznik ne smeju da se razlikuju od informacija koje je dao proizvođač ili njegov zastupnik na priveznici, etiketi, alkici, pakovanju obuće ili na samoj obući.

Izvor: Redakcija, 19.8.2015.