Email Print

PAD PODRŠKE EU INTEGRACIJAMA USLED IZOSTANKA REFORMI


Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić ocenila je da je podrška evropskim integracijama zabeležila blagi pad jer u prethodnom periodu nije bilo pravih unutrašnjih reformi, ni rezultata koje građani mogu da osete u svakodnevnom životu.

Grubješić je u izjavi za agenciju Tanjug istakla da je ipak dobro što je i dalje približno 50 odsto građana za ulazak Srbije u EU, što je najveća podrška bilo kom društvenom procesu u zemlji.

Nakon ukidanja viza građani praktično nisu osetili nijedan pomak na putu ka EU koji se direktno tiče njihovog svakodnevnog života, ukazala je ona povodom najnovijeg istraživanja Kancelarije za evropske integracije, koje je pokazalo da bi 49 odsto građana na referendumu sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?" glasalo za ulazak Srbije u Uniju.

Prema njenim rečima, nova Vlada mora imati i nov pristup evropskim integracijama, koji će povratiti kredibilitet državi i građanima doneti boljitak.

Moramo biti svesni toga da EU neće da rešava naše probleme. To moramo sami, ali ne pričom o EU, licitiranjem datumima i pukim usvajanjem evropskih zakona kao što se do sada radilo, već primenom tih zakona i istrajnim unutrašnjim reformama, poručila je potpredsednik Vlade Srbije.

Cilj, kako je naglasila, nije Brisel, već uspostavljanje evropskih standarda u Srbiji koji donose bolji život svim građanima u svakom delu naše zemlje.

Grubješić je ponovila i da su evropske integracije državno pitanje, na kojem svi zajedno treba da rade.

Prema njenoj oceni, vlast, kako bi evropske integracije imale svoj puni smisao, mora biti bliža narodu, što znači da mora da sluša glas građana koji traže efikasniju i pravedniju državu, sa manjom birokratijom.

Veliki broj građana želi reforme, a ova Vlada ima zadatak da te promene i sprovede kako bi opravdala poverenje naroda, navela je Grubješić.

Ona je dodala da su građani svesni činjenice da su evropske integracije vetar u leđa borbi protiv korupcije i da zato aktuelna Vlada ima obavezu da u rasvetljavanju afera poput "Agrobanke" i spornih privatizacija ide do kraja i da one dobiju sudski epilog.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 19.8.2012.

<<< Nazad na ostale vesti