Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: PUNA KONTROLA NEREGISTROVANIH SUBJEKATA OD 30. JULA 2015. GODINE, INSPEKCIJSKI UVIđAJ U STAMBENOM PROSTORU SE MOżE IZVRšITI UZ PRISTANAK DRżAOCA ILI NAREDBU NADLEżNOG SUDA


Primena Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dalje: Zakon) u delu kojim se uređuje postupanje inspekcija prema neregistrovanim subjektima, počeće od 30. jula 2015. godine. Zakon će početi sa primenom i prema poslodavcima koji zapošljavaju radnike "na crno".

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave,cilj primene ovog Zakona je smanjenje nelegalnog poslovanja, nelojalne konkurencije, sive ekonomije i korupcije.

Među primerima poslovanja neregistrovanih subjekata navode se organizovana proizvodnju tekstilnih proizvoda u stanovima, kućama, podrumima i pomoćnim objektima sa zapošljavanjem radnika "na crno" i krivotvorenjem zaštićenih robnih marki, stomatološke ordinacije, proizvodnja i isporuka hrane i bez ispunjavanja sanitarnih, higijenskih, bezbednosnih i drugih standarda, klanice i mesare, prodaja robe neprehrambenog tipa pored pijaca, prevoz putnika, predškolske ustanove i domovi za negu starih osoba, nelegalna gradnja, parkirališta itd.

Od 30. jula 2015. godine počinje i primena Zakona u pogledu inspekcijskog uviđaja u stambenom prostoru kada neregistrovani subjekat obavlja delatnost u takvom prostoru. Prema Zakonu, uviđaj u stambenom prostoru se može izvršiti uz pristanak držaoca ili naredbu nadležnog suda, a cela procedura je zakonski uređena.

Svaka inspekcija je dužna da reaguje na indikacije o poslovanju neregistrovanih subjekata i sprovodi inspekcijsku kontrolu i mere prema njima.

U cilju stvaranja uslova za pravilnu primenu Zakona o inspekcijskom nadzoru, posebna radna grupa koju je obrazovala ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, pripremila je smernice kojima se daju informacije i metodološka usmerenja inspekcijama za postupanje prema neregistrovanim subjektima i vršenje uviđaja u stambenom prostoru u postupku inspekcijskog nadzora.

Smernice možete preuzeti ovde:

Stručno-metodološka objašnjenja o postupanju inspekcija prema neregistrovanim subjektima

Stručno-metodološka objašnjenja za inspekcije o vršenju uviđaja u stambenom prostoru u postupku inspekcijskog nadzora

Izvor: Vebsajt Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, 17.07.2015.