Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAVRŠENA OBUKA PRIPRADNIKA POLICIJE I NARODNE BANKE SRBIJE O TEHNIKAMA FALSIFIKOVANJA NOVCA


Deset funkcionera i oficira policije i Narodne banke Srbije završili su u Beogradu obuku o tehnikama falsifikovanja novca koju su organizovali italijanski karabinijeri u okviru programa evropske pomoći "Perikle" za borbu protiv falsifikovanja novca i izvan EU.

"Falsifikovanje novca predstavlja rastući problem i nanosi veliku štetu nacionalnim privredama, pre svega malim trgovcima i preduzetnicima. Obuku su prošli srpski instruktori koji će u narednim mesecima obučavati zaposlene u različitim vladinim strukturama i agencijama. Nakon početne faze u Italiji, deset srpskih funkcionera su prošli drugu fazu obuke u Beogradu", navodi se u saopštenju Ambasade Italije u Srbiji.

Ceremoniji dodele diploma prisustvovao je komandant Komande karabinijera za borbu protiv falsifikovanja novca, pukovnik Frančesko Ferače.

"I u evropskim programima Italija je potvrdila da je lider u saradnji sa Srbijom u borbi protiv kriminala, pre svega onog transnacionalnog koji predstavlja pretnju za naše dve zemlje i za Evropu", izjavio je tim povodom ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.

On je istakao da je i sam šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni veoma angažovan na potvrđivanju uloge Italije u najvažnijim oblastima – od borbe protiv transnacionalnog organizovanog kriminala do terorizma, preko korupcije o kojoj će italijanska Agencija za borbu protiv korupcije, koju predvodi Rafaele Kantone, voditi dvogodišnji evropski program pomoći Srbiji.

Na inicijativu Tužilaštva za borbu protiv mafije i terorizma Italije i istovetne strukture u Srbiji, specijalni tužioci zemalja Balkana sastali su se 27. maja 2016. godineu Beogradu i potpisali prvi put Deklaraciju o međusobnoj operativnoj saradnji, podseća se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTS, 17.06.2016.
Naslov: Redakcija