Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO NACRT STRATEGIJE O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će u narednih 20 dana biti pripremljen Nacrt strategije o bezbednosti saobraćaja.

Mihajlović je nakon prve sednice Tela za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim rukovodi, istakla da je cilj pomenute strategije da do 2020. godine nijedno dete ne pogine u saobraćaju, kao i da se broj saobraćajnih nesreća smanji za 40 odsto.

Takođe, kako je istakla, biće pooštrena kontrola i kaznena politika, kako bi se povećala bezbednost u saobraćaju.

Potpredsednik Vlade je najavila da će to telo u narednom periodu pripremiti i izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, čiji je cilj povećanje bezbednosti na putevima i dostizanje nivoa koji u toj oblasti postoji u zemljama EU.

Mihajlović je ukazala na to da će izmenama tog zakona, pored ostalog, biti uvedene i licence za servise za tehnički pregled vozila.

Prema njenim rečima, biće pooštrene mere za nepoštovanje propisa koji se odnose na vožnju dece u kolima, pri čemu će svi morati da vezuju pojas, i na prednjim, i na zadnjim sedištima.

Ona je najavila da će gotovo čitava Vlada biti uključena u rad tog tela u narednom periodu, i poručila da su našoj zemlji potrebni sigurni putevi, sigurni vozači i bezbedna vozila.

Sednici su prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i drugih nadležnih državnih organa.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 19.6.2014.