Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJA ĆE DO KRAJA 2016. GODINE DOBITI NACIONALNI PLAN UPRAVLJANJA OTPADNIM VOZILIMA: USVAJANJEM OVOG PLANA VRšI SE USKLAđIVANJE SA DIREKTIVOM EU O OTPADNIM VOZILIMA


Do kraja 2016. godine Srbija će dobiti Nacionalni plan upravljanje otpadnim vozilima i biće utvrđeni ekonomski instrumenti u toj oblasti, najavio je pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, Aleksandar Vesić.

Vesić je, na okruglom stolu "Upravljanje otpadnim vozilima i naknadama za njihovo zbrinjavanje" u Privrednoj komori Srbije (PKS), rekao da je Evropska komisija dobro ocenila prenošenje propisa iz EU zakonodavstva u Srbiju, ali je njihova implementacija na niskom nivou, naročito u odnosu na Direktivu o otpadnim vozilima, odnosno vozilima koje se nalaze na otpadima.

"Imamo mali broj dozvola za tretman otpadnim vozilima i možda nema dovoljno investicija u tom sektoru. Obavezali smo se da ćemo do kraja godine utvrditi ekonomske instrumente za podsticanje tog dela reciklažne industrije", rekao je Vesić.

Vesić je primetio da pored toga postoje veliki problemi sa nelegalnim auto otpadima, koje, kako je rekao, do skora nije bilo moguće ni kontrolisati.

Stroža kontrola upravljanja otpadnim vozilima je, kaže, neophodna i zbog bezbednosti saobraćaja, zato što veliki broj otpadnih vozila završi rastavljen na delove na crnom tržištu.

On je naveo i da je izdat veliki broj dozvola za upravljanje otpadnim vozilima, ali se većina odnosi samo za skladištenje, a samo četiri dozvole za tretman vozila su aktivne, te je neophodno, smatra, proširiti tu mrežu.

U Srbiji veliki deo otpadnih vozila završi na neleaglnim auto-otpadnima, rečeno je na skupu, a Vesić je podsetio da smo u procesu pristupanja EU obavezni da prenesemo sve propise do 2018. godine i da uspostavimo ponovnu upotrebu i reciklažu najmanje 85 odsto od ukupne mase otpadnih vozila.

U EU je taj procenat sada 95 odsto, dodao je on.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović, rekao je da svake godine raste broj vozila prijavljenih na osnovu obaveze izveštavanja toj Agenciji.

Savetnik u Centru za zaštitu životne sredine Privredne komore Srbije, Siniša Mitrović, rekao je da je pitanje određivanja podsticaja reciklažnoj industriji ključno pitanje kako bi se taj sistem uveo u red.

 Primer sistema upravljanja otpadnim vozilima u Hrvatskoj predstavio je član upravnog odbora i ekspert za posebne tokove otpada C.I.O.S. grupe iz te zemlje Željko Teufel, koja ima koncesiju za upravljanje otpadnim vozilima na njenoj teritoriji.

 "Koncesiju na deset godina smo dobili 2007. godine. Imamo 17 sakupljačkih i osam centara za primarnu obradu, kao i jedan za finalnu obradu šrederom, koji se nalazi u Zagrebu. Za tretman vozila je potrebno daleko više ulaganja, nego za njihovo sakupljanje", rekao je on.

Primera radi, kako je naveo, mora se uložiti u specijalizovana vozila za njihov transport, da se ne bi oštetila.

"Takođe, morate ulagati u zaposlene, pratiti nove tokove u automobilskoj industriji, zato što će to sve doći na reciklažu poput elektronike u vozilima. U hrvatskom modelu, uvoznik i distributer je obavezan da uplati naknadu u Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu životne sredine, a onda on sa Ministarstvom ta sredstva kasnije preusmerava", rekao je Teufel.

Nijedno vozilo u Hrvatskoj se ne može odjaviti ako nije doneta potvrda da je vozilo predato ovlašćenom operateru.

On je istakao da najznačajniju ulogu u regulisanju sistema upravljanja otpadnim vozilima ima Fond, kao i da u Hrvatskoj u proseku ima oko 1,5 miliona vozila na ulicama godišnje, na koja su naplaćene takse.

Ipak, oko 35 odsto otpadnih vozila završava na crnom tržištu Hrvatske, dodao je.

Ekološka taksa po toni vozila stavljenog na tržište Srbije iznosi 12.000 dinara, podsetila je savetnik u Agenciji za zaštitu životne sredine, Ljiljana Đorđević i dodala da je tokom prošle godine 627 preduzeća na tržište stavilo više od 270.000 tona vozila.

Predsednik Asocijacije uvoznika i distributera vozila, Milan Vukasović, rekao je da se godišnje u Srbiju uveze oko 100.000 polovnih vozila u proseku, a između 20.000 i 22.000 novih.

Direktor Centra za reciklažu iz Železnika, koji poseduje dozvolu za tretman otpadnih vozila, Dragan Ilić, zaključio je da je neophodno da za početak javna preduzeća kao obavezan uslov na tenderima za zbrinjavanje otpadnih vozila propišu da operater mora posedovati validnu dozvolu za tretman otpadnih vozila, da se ne bi ponavljale situacije u kojima takva vozila na javnim tenderima završe na nelegalnim otpadnima, odnosno na crnom tržištu.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 18.05.2016.
Naslov: Redakcija