Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: STUDENTSKA KONFERENCIJA UNIVERZITETA SRBIJE TRAżI IZMENE ZAKONA, KAKO BI 48 BODOVA BIO USLOV ZA BUDżETSKI STATUS I NAREDNE šKOLSKE GODINE, KAO I PRODUżETAK ROKA ZA DIPLOMIRANJE POSLE 30. SEPTEMBRA 2016. GODINE, ZA STUDENTE KOJI SU UPISALI STUDIJE PO STARIM PROPISIMA


Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) tražiće od nove Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije izmene Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/2014, 45/2015 - autentično tumačenje i 68/2015), kako bi 48 bodova bio uslov za budžetski status i naredne školske godine. U krovnoj studentskoj organizaciji ne veruju da će do jeseni biti usvojen novi Zakon, zbog čega očekuju ponovnu izmenu postojećeg.

- Tražićemo razgovor sa novim ministrom prosvete čim stupi na dužnost, kako bismo definisali dalje korake. Naš ključni zahtev će biti regulisanje upisa u narednu godinu u smislu broja bodova. Odredba ranije izmenjenog Zakona, kojom je propisano da je za budžet potrebno 48 bodova, ističe ove godine i automatski se vraća izvorno rešenje po kojem je neophodno svih 60 bodova. To je potpuno nerealno. Smatramo da nema vremena za donošenje novog Zakona, zbog čega ćemo tražiti da se goruća pitanja ponovo regulišu izmenama, a insistiraćemo i da se uradi Zakon o studentskom organizovanju - kaže Milan Petković, predsednik SKONUS-a.

On dodaje da studenti nisu dovoljno učestvovali u radnim grupama koje je formiralo Ministarstvo, a koje se bave izradom novog Zakona.

- Studenti su bili članovi samo jedne radne grupe koja se bavi studentskim organizovanjem. Ulagali smo proteste i zahtevali učešće studenata u svim grupama, međutim, nismo naišli na razumevanje. Dobili smo podršku Evropske studentske unije, u čijoj rezoluciji, usvojenoj na prošlonedeljnoj skupštini u Norveškoj, najoštrije se osuđuje nedovoljna participacija studenata u radnim grupama i hitno zahteva od Ministarstva prosvete da se to ispravi - ističe Petković.

- Podržaćemo zahtev "starih" studenata da im se produži rok za diplomiranje posle 30. septembra 2016. godine, jer smatramo da je moguće pronaći kompromis, pri čemu bi oni koji zaista planiraju završetak u skorije vreme mogli da potpišu i neki ugovor sa visokoškolskom ustanovom kako bi im se omogućilo da privedu studije kraju. Svesni smo da je aktuelno rukovodstvo Ministarstva prosvete protiv toga, razumemo argumente obe strane, ali mislimo da postoji prostor za kompromis. Videćemo kakav će biti stav novog ministra prosvete - kaže Petković.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 19.05.2016.
Naslov: Redakcija