Zastava Bosne i Hercegovine

ELEKTRONSKE ZDRAVSTVENE KNJIŽICE DO KRAJA 2016. GODINE: ZAHTEV SE PODNOSI NADLEżNOJ FILIJALI RFZO: POSLODAVCI TREBA DA DOSTAVE DOKAZ O UPLATI 400 DINARA PO KARTICI, KAO I SPISAK ZAPOSLENIH I čLANOVA PORODICA.


Građani Srbije već mogu da zamene papirne zdravstvene knjižice novim elektronskim karticama zdravstvenog osiguranja. Zamena iznosi 400 dinara, a za najugroženije će biti besplatna.Očekuje se da će nove kartice do kraja sledeće godine posedovati svih 6,9 miliona osiguranika u Srbiji.

  • Zahtev za izdavanje zdravstvenih kartica, odnosno zamenu postojećih zdravstvenih knjižica, podnosi se nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Podnošenje zahteva:

Osiguranik podnosi zahtev za izdavanje nove kartice na posebnom obrascu koji dobija u nadležnoj filijali i potpisuje ga, nakon čega se zahtev šalje dalje. Ukoliko osiguranik poseduje zdravstvenu knjižicu, ista će mu važiti dok mu se ne uruči nova, a ukoliko je nema, a ima pravo na nju, izdaje mu se Potvrda koja važi sve do uručivanja nove knjižice, a najduže mese dana od dana podnošenja zahteva nju - kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Poslodavci filijali RFZO treba da dostave dokaz o uplati 400 dinara po kartici, kao i spisak zaposlenih i članova porodica.

Rok za zamenu starih knjižica istekao je 9. avgusta prošle godine, ali je produžen za 17 meseci.

 

 

 

I fizička lica treba da podnesu dokaz o uplati 400 dinara na račun RFZO.

Zamenu zdravstvenih knjižica platiće najveći broj od 6,9 miliona osiguranika, ili njihovi poslodavci, ali će za najugroženije ona biti besplatna.

Trenutno je u toku proizvodnja i personalizacija kartice zdravstvenog osiguranja za 150.000 korisnika novčane socijalne pomoći i korisnika na smeštaj u ustanovama socijalne zaštite, kao i osoba u hraniteljskim porodicama.

 

Izvor: Vebsajt Blic, 19.05.2015.