Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: ZAPLENA ZARADE, ODNOSNO PENZIJE DUżNIKA MOżE IZVRšITI DO DVE TREćINE, A AKO DUżNIK OSTVARUJE MINIMALNU ZARADU MAKSIMALAN IZNOS ZAPLENE MOżE BITI JEDNA POLOVINA ZARADE, ODNOSNO PENZIJE


Pokrajinski Ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih i predsednica Komore izvršitelja Srbije, Aleksandra Trešnjev, pozvale su građane da pišu prigovore i koriste pravne lekove ukoliko smatraju da su oštećeni u postupku naplate dugovanja od strane izvršitelja, ili nekog drugog činioca u tom postupku.

Građani treba da se uozbilje, da primaju sve pošiljke koje stižu na njihovu adresu i da dobro prouče ono što u njima piše da im se, kako je istakla Muškinja Hajnrih, ne bi desilo da za početak izvršenja prinudne naplate saznaju u trenutku kada je taj postupak već počeo. Ona je podsetila da ombudsman nema nadležnosti da na bilo koji način izdaje naloge Komori ili bilo kojoj instituciji, već da može samo da daje svoje mišljenje i predloge.

Trešnjev je rekla da Komora ne može samoinicijativno da pokrene postupak nadzora nad radom izvršitelja, već da mora postojati prigovor ili od strane dužnika ili od strane zaštitnika građana.

"Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011, 99/2011 - dr. zakon, 109/2013 - odluka US, 55/2014 i 139/2014) je u cilju zaštite egzistencijalnog minimuma, što je jedno od načela izvršnog postupka, predvideo da se zarade, odnosno penzije, dužnika može zapleniti dve trećine, a u slučaju da dužnik ostvaruje minimalnu zaradu maksimalan iznos zaplene može biti jedna polovina zarade, odnosno penzije", dodala je Trešnjev.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 19.05.2015.