Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 31. SEDNICA ODBORA ZA PROSTORNO PLANIRANJE, SAOBRAĆAJ, INFRASTRUKTURU I TELEKOMUNIKACIJE: USVOJEN PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VAZDUšNOM SAOBRAćAJU, U NAčELU


Na 31. sednici Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, održanoj 19. maja 2015. godine, razmotren je u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 73/2010, 57/2011 i 93/2012), koji je podnela Vlada Republike Srbije.

Sednici Odbora prisustvovali su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj, Aleksandar Simić, pomoćnik ministra i Mirjana Čizmarov, direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

Zoran Ilić, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj ukazao je na značaj ovog zakona iz domena vazduhoplovstva, kao i njegovo prilagođavanje sa evropskom i svetskom regulativom. Istaknuta su poglavlja koja podrazumevaju usklađivanje terminologije sa onom koju je usvojila Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo ICAO, bezbednost u vazduhoplovstvu u okviru koga je predloženo formiranje Komiteta za bezbednost, sigurnost vazdušnog prostora, vazdušnu plovidbu, aviokompanije, podelu aerodroma i ekologiju.

Mirjana Čizmarov, direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, govorila je o prenosu ovlašćenja koja se tiču donošenja podzakonskih propisa od strane direktora Direktorata, kao i podizanju efikasnosti na viši nivo, zbog brzine promena evropskih i svetskih propisa. Čizmarov je zaključila da je sa ovom izmenom, kao i Sporazumom o jedinstvenom vazduhoplovnom području to i postignuto.

Nakon diskusije Odbor je većinom glasova usvojio Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju, u načelu.

Izvor: Press služba Narodne skupštine, 19.05.2015.