Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN ANEKS UGOVORA ZA NASTAVAK IZGRADNJE ŽEŽELJEVOG MOSTA U NOVOM SADU: Aneksom se odobrava dodatnih tri miliona evra i utvrđuje rok od 20 meseci za završetak izgradnje


Predstavnici Železnica Srbije, AP Vojvodina i izvođača radova potpisali su Aneks ugovora koji predviđa dodatnih tri miliona evra i rok od 17 meseci za završetak izgradnje Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu.

U zgradi "Železnica Srbije" potpisan je Aneks 1 Osnovnog ugovora, Memorandum o razumevanju, Ugovor o načinu prenosa sredstava za finansiranje projekta i Ugovor o finansiranju za 2015. godinu.

Pomenuta dokumenta potpisali su  generalni direktor srpskih železnica Miroslav Stojčić, predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević,  i predstavnik izvođača radova kompanije "AZVI" Alehandro Serano, u prisustvu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorane Mihajlović i šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta.

Ministraka Mihajlović precizirala je da ukupna vrednost radova na ovom infrastrukturnom projektu sada iznosi približno 49 miliona evra, ističući da most neće spajati samo Novi Sad sa Petrovaradinom, već i sa čitavom Srbijom. Prema njenim rečima, država zbog nezavršenog Žeželjevog mosta godišnje gubi četiri miliona evra.

Predsednik vojvođanske Vlade, Bojan Pajtić, naveo je da će od dodatnih tri miliona evra Pokrajina finansirati dva miliona evra, odnosno dve trećine.

Direktor Železnica Srbije, Miroslav Stojčić, objasnio je da je za izgradnju mosta predviđen rok od 17 meseci, kao i dodatna tri meseca za demontažu postojećeg privremenog mosta.

Novi most će imati dva železnička koloseka, dve drumske saobraćajnice širine 7,7 metara i dve pešačko-biciklističke staze širine 2,5 metara, naveo je on i dodao da će ova građevina biti duga 474 metra i široka 31 metar.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 19.05.2015.