Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: AUTO ŠKOLE TRAŽE DA SE POVUKU PRAVILNICI


Generalni sekretar Privredne komore auto-škola Petar Rašeta istakao je da je cilj protesta da se spreči primena novog pravilnika.

- Još ga zvanično nismo videli, ali smo upoznati s njim i znamo da je na štetu auto-škola - rekao je Rašeta. - Zbog zakonskih izmena u vezi polaganja vozačkih ispita koje je doneo MUP od 950 auto-škola zatvoreno je njih 430.

Rašeta je istakao i da će najavljene izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju dovesti do toga da se trenutno postojeći broj auto-škola smanji za polovinu.

- Na taj način država forsira monopol i onemogućava obrazovanje malih i srednjih preduzeća, odnosno auto-škola - rekao je Rašeta. - Takvim pristupom se diskriminišu građani, jer i sada ima regiona u kojima ne postoji obuka za pojedine kategorije vozača, pa građani moraju da putuju i po stotinu kilometara da bi dobili željenu obuku. Tražimo da se predloženi pravilnici, kao prateći akti Zakona o bezbednosti saobraćaja povuku.

Buru u auto-školama izazvalo je uvođenje video-nadzora u učionice i na teorijskom ispitu, audio-video nadzora u automobile, instaliranje tahografa u vozila, insistiranje na zabrani da predavač instruktor ne može da bude i ispitivač kandidata, kao i odredba o poligonima.

Oni tvrde da su besmislene izmene u vezi sa velikim i kompleksnim poligonima koji bi svaka škola morala da ima. To što se traži, ističu, ne može da ispuni nijedna auto-škola, pogotovo ne one u Beogradu.

Odredba da ispitivač kandidata ne može da bude lice koje ga je obučavalo, bilo teoretski ili praktično, kako kažu vlasnici auto-škola, neizvodljiva je u praksi, jer je moguće da, na primer, svih pet ispitivača u toku (dugotrajne) obuke kandidata budu i predavači. Tvrde da ni u jednoj zemlji Evrope ne postoje tahografi u vozilima, kao i da će to bespotrebno poskupeti proces obuke.

Izvor: www.vecernjenovosti.rs, T.S.