Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O POLICIJI: UVODE SE ELEKTRIČNE PALICE I BIBER SPREJEVI


Osim pištolja i "lisica" policajci u Srbiji ubuduće će za opasačem nositi i električne palice i biber-sprejeve.

Bogatiji arsenal naoružanja čuvara reda predviđen je nacrtom novog zakona o policiji. Ukoliko Evropska komisija da zeleno svetlo i na vreme bude završena javna rasprava, novi policijski paragrafi na usvajanju bi mogli da se nađu već tokom juna.

Predstavljajući nove propise, ministar Nebojša Stefanović rekao je da novim sredstvima prinude MUP nastoji da osavremeni policiju, jer će tako isti ciljevi moći da se ostvare bez upotrebe vatrenog oružja i nanošenja teških telesnih povreda.

Nacrti novih zakona o policiji i o evidenciji i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova predviđaju i reorganizaciju snaga reda. Novo ustrojstvo podrazumeva podelu na policijske i unutrašnje poslove, veću saradnju sa jedinicama lokalne samouprave, uvođenje sektora za međunarodne i evropske poslove i za ljudske resurse u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- U ovom sektoru biće objedinjeno sve što su radila određena odeljenja unutar ministarstva, odnosno svi koji su se bavili međunarodnom saradnjom i IPA fondovima - objasnio je ministar Stefanović. - I kabinet ministra ubuduće će biti manji. Na objedinjavanje smo se odlučili kako bismo lakše pratili pregovore u vezi s poglavljem 24, ali i da bismo bolje uradili reformu ministarstva.

Od novih propisa u MUP-u očekuju da omogući uštede u radu, ali i da očuva sistem bezbednosti u državi. Najveća pažnja posvećena je definisanju policijskih ovlašćenja, ali i mehanizmu bezbednosne provere. Novim merama trebalo bi da ova vrsta kontrole bude demistifikovana u javnosti, kao i da smanji eventualne zloupotrebe, uz poštovanja prava građana na zaštitu podataka o ličnosti.

Govoreći o modernizaciji policijskih poslova, Stefanović je podsetio da evropski standardi ulaze u domaće propise. To je dovelo do promene pojedinih policijskih ovlašćenja, posebno na planu forenzičkih veštačenja i analize, ali i do diskusija u javnosti o poligrafskom ispitivanju kao delu policijskog ovlašćenja.

Izvor: