Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO SASTANAK O PODELI 51 NEKRETNINE BIVŠE SFRJ


Uskoro će u Beogradu biti održan sastanak o podeli imovine bivše SFRJ na kome će predstavnici država, republika u bivšoj Jugoslaviji, razgovarati o podeli 51 nekretnine, vredne više od 110 miliona dolara, najavio je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, Veljko Odalović.

SFRJ je imala 123 nekretnine u svetu koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva. Među državama koje su nastale raspadom SFRJ do sada su podeljene 72 nekretnine.

- Naš je interes da što je moguće pre okončamo Aneks B i da popišemo u punoj meri svoju imovinu, da napravimo svoje planove upravljanja, održavanja, korišćenja, prodaje, kupovine, manjih zamena - ima tu raznih modela - rekao je Odalović.

On je podsetio da je podela imovine Jugoslavije precizirana u kroz sedam aneksa: pokretna i nepokretna imovina, diplomatska i konzularna imovina, finansijska potraživanja i dugovanja, arhiv, penzije, dugovanja i privatna svojina.

U Aneksu B najviše se odmaklo - od podeljenih objekata Srbija je dobila 30, Hrvatska 18, Slovenija i Bosna i Hercegovina po 10, Makedonija četiri objekata.

Sada je na redu podela 51 nekretnine, jer imovinsko-pravna pitanja sa državama u kojima se one nalaze nisu rešena.

Sporni su objekti i zemljište u Adis Abebi, Nju Delhiju, Moskvi.

Za pet nekretnina koje su države odlučile da prodaju, dve u Njujorku jedan u Nemačkoj, Japanu i Švajcarskoj, sukcesori su pronašli američkog agenta za nekretnine.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.03.2017.
Izvod iz vesti