Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVEĆAN KREDITNI REJTING REPUBLIKE SRBIJE


Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Moody's povećala je kreditni rejting Republike Srbije sa "B1" na "Ba3" uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga.

Osnovni razlozi poboljšanja kreditnog rejtinga Republike Srbije su uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije što je omogućilo smanjenje učešća javnog duga u BDP-u i sprovođenje strukturnih reformi koje su povećale sposobnost srpske privrede da odgovori na šokove i ubrzale ekonomski rast, saopštava Ministarstvo finansija.

Agencija navodi da su se pozitivni fiskalni trendovi odrazili na deficit opšte države koji je u 2016. godini iznosio 1,4 odsto BDP-a, daleko ispod cilja od četiri odsto BDP-a, kako je prvobitno planirano Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 103/2015).

Republika Srbija je, navodi agencija, zabeležila realan privredni rast od 2,8 odsto u 2016. godini, što predstavlja najvišu stopu rasta u proteklih osam godina.

Prema očekivanju rejting agencije Moody's, pozitivni trendovi nastaviće se i u 2017. i 2018. godini, kada se očekuju realne stope privrednog rasta od 3,0 odsto i 3,3 odsto respektivno.

Ova rejting agencija ističe uspešnu fiskalnu konsolidaciju kao jedan od glavnih faktora koji su uticali na poboljšanje kreditnog rejtinga.

Prvi put od 2005. godine ostvaren je budžetski suficit, smanjen višegodišnji rast racija javnog duga koji je na kraju 2016. godine iznosio 74,0 odsto BDP-a. Na bolje izvršenje budžeta uticao je i rast u naplati prihoda. Učešće prihoda opšte države u BDP-u u 2016. godini poraslo je na 44 odsto, što predstavlja najviši nivo od 2007. godine i ujedno je iznad proseka grupe zemalja sa istim kreditnim rejtingom.

Jaka privrženost Vlade Republike Srbije daljem sprovođenju reformi, rast izvoza, uspešno održavanje cenovne i finansijske stabilnosti od strane Narodne banke Srbije i otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom bili su takođe bitni činioci u donošenju pozitivne odluke rejting agencije Moody's u vezi sa unapređenjem kreditnog rejtinga Republike Srbije, saopštava Ministarstvo finansija.

Izvor: Vebsajt RTS, 17.03.2017.
Naslov: Redakcija