Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRUGA SEDNICA PRVOG REDOVNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE U 2015. GODINI: ZAVRšENA SU NAčELNA RASPRAVA O PREDLOGU ZAKONA O KRETANJU UZ POMOć PSA VODIčA


Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o Predlogu zakona o kretanju uz pomoć psa vodiča koji uređuje pravo osoba sa invaliditetom na kretanje uz pomoć psa vodiča u javnom prevozu, objekima i površinama u javnoj upotrebi i u radnom prostoru.

Tokom rasprave poslanici su istakli važnost zakona o kretanju uz pomoć psa vodiča za osobe sa invaliditetom koje su u svakodnevnom životu suočene sa brojnim problemima.

Kako je navedeno, u Srbiji 12.000 građana ima velike probleme sa vidom, njih 9.000 je potpuno slepo, a oko 3.000 je slabovido.

Predviđeno je da psi prolaze obuku koja traje osam meseci i da se tokom tog perioda obavi kategorizacija pasa kako bi se preporučio korisniku kao pomoć u kretanju.

U obrazloženju Predloga rečeno jeda će novi zakon omogućiti da se osobama sa invaliditetom poveća samopozudanje i da će doprineti njihovoj opštoj rehabilitaciji. Njime su takođe predviđena rešenja koja treba da spreče eventualne zloupotrebe psa vodiča u druge svrhe, a ostavljen rok je od šest meseci da se po usvajanju tom novom propisu prilagode ostali zakoni, ali i praksa.

Sednica će biti nastavljena u petak raspravom o amandmanima na Predlog zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprecavanja terorizma i na izmene Carinskog zakona. 

Izvor: Tanjug, 19.03.2015.