Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTIMA ZAKONA O ORUŽJU


Cilj javne rasprave je da se naše zakonodavstvo usaglasi sa direktivama EU. Očekuje se da će zakoni biti usvojeni u Skupštini Srbije do kraja 2014. godine.

U Privrednoj komori Srbije održana je centralna javna rasprava povodom Nacrta zakona o municiji i oružju i Nacrta zakona o ispitivanju, žigosanju i obeležavanju ručnog vatrenog oružja, naprava i municije. Cilj javnih rasprava je da se budući zakoni usaglase sa direktivama Evropske unije u ovoj oblasti. Očekuje se da će ovi zakoni biti usvojeni u Skupštini Srbije do kraja 2014. godine.

Kada je reč o Nacrtu zakona o municiji i oružju treba reći da se još uvek primenjuje zakon iz 1992. godine. On nije prilagođen propisima Evropske unije, ali ni zakonodavstvu u okruženju. Krajnje je vreme da se on osavremeni, a najbolje rešenje je donošenje novog zakona, kaže Zorica Subotić, predsednik Nacionalne asocijacije za oružje Srbije. Po njenim rečima taj budući zakon imaće i niz novina u odnosu na ovaj stari. Pre svega, to je usklađivanje sa zakonodavstvom EU. Tako je već urađena podela oružja na A, B, C i D. Novina za korisnike je i što će za vlasnike oružja biti dozvoljena nabavka municije bez traženja posebne dozvole. Uz oružni list, za oružje sa olučenim cevima koje vlasnik poseduje, biće moguća neograničena nabavka municije. Novo je i to što će građani moći da dobiju i dozvolu za kolekcionarsko držanje oružja. Inače, za svo oružje vlasnik će posedovati samo jedan oružni list. Onaj ko bude želeo da podnese zahteva za kupovinu oružja za njegovo posedovanje ili nošenje, moraće da ima i lekarsko uverenje. Pored toga, novo je i uvođenje brokera, odnosno posrednika prilikom kupovine oružja.

"Kada je reč o Nacrtu zakona o ispitivanju, žigosanju i obeležavanju oružja, treba reći da je taj zakon postojao nekada, ali sa uvođenjem sankcija nekadašnjoj Jugoslaviji, on je nestao. Dakle, žigosanje i slične poslove mi smo morali da obavljamo u susednoj Mađarskoj. To je znatno i podizalo cenu našem oružju. Kada se i ovaj zakon usvoji, onda očekujemo da nas prime u međunarodnu zajednicu CIP, pa da te poslove ponovo obavljamo u Srbiji", navodi Zorica Subotić.

Obrazlažući predloge zakona, Miljko Simović, pomoćnik načelnika za pravne poslove u MUP-u Srbije, između ostalog je istakao da je važeći Zakon o municiji i oružju delimično usklađen sa direktivom EU. Treba reći da će u budućem zakonu, biti izjednačen položaj prodavaca i brokera. U naše zakonodavstvo nismo uneli evropski pasoš, a razlog je što još uvek nismo ni članica EU. Dobar deo propisa biće rešen donošenjem podzakonskih akata čime će se rešiti sve nedoumice. Javne rasprave o ovim zakonima do sada su održane u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, a uskoro će biti u Valjevu i Požarevcu.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 19.2.2014.