Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

IZMENE ZAKONA O VOJNOBZBEDNOSNOJ AGENCIJI (VBA) I VOJNOOBAVEŠTAJNOJ AGENCIJI (VOA)


IZMENE ZAKONA O VBA I VOA PREDVIĐAJU DA VIŠI SUD ODOBRAVA TAJNI ELEKTRONSKI NADZOR TELEKOMUNIKACIJA, KOJI OMOGUĆAVA DA SE VIDI "LISTING" - SPISAK I TRAJANJE TELEFONSKIH POZIVA, ALI NE I SADRŽAJ KOMUNIKACIJE.

Do sada je direktor VBA, bez odluke suda, izdavao nalog za primenu te posebne mere nadzora, ali Ustavni sud Srbije je to zabranio 1. juna 2012. godine.

Vlada Srbije prihvatila je osam amandmana koje su podneli poslanici, ombudsman Saša Janković i Odbor za kontrolu službi bezbednosti, od ukupno 23 podneta amandmana.

Saša Janković je amandmanom predložio da se prava vojnih službi da civilnim službama bezbednosti i policiji dostavljaju podatke do kojih su došle, a koji su izvan njihove nadležnosti, ograniče na pitanja nacionalne bezbednosti i najtežih krivičnih dela.

Ombudsman je ranije na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti naveo da se tim amandmanom uvažava princip srazmernosti u primeni ovlašćenja tajnih službi, odnosno svrha rada tih službi, a istovremeno i štite prava građana.

Amandmanom Demokratske stranke Srbije, koji je prihvaćen, predviđeno da se posebni postupci i mere preduzimaju na osnovu pisanog i obrazloženog naloga direktora VBA ili lica u VBA koga ovlasti direktor te agencije, a da se o izdatim nalozima se vodi evidencija.

Takođe, prihvaćen je i amandman Olgice Batić iz Demohrišćanske stranke Srbije kojim je predviđeno da pored bezbednosne zaštite informaciono-telekomunikacionih sistema, VBA nastavi da pruža i kriptozaštitu, a ne da se to briše iz zakona kako je prvobitno bilo predloženo izmenama tog propisa.

Ministar Selaković je na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti rekao da je na izmene Zakona o VBA I VOA uloženo 19 amandmana od kojih je vlada prihvatila četiri, među kojima je i amandman Jankovića.

Kako je precizirao, još četiri amandmana uložio je Odbor za kontrolu službi bezbednosti, koja je vlada prihvatila.

Odbor je tako, kako je objasnila predsednica tog skupštinskog radnog tela Jadranka Joksimović, predložio amandman na član 17 izmena zakona da određene poslove i zadatke koje treba da uređuje ministar odbrane to ubuduće radi uz mišljenje nadležnog odbora, odnosno Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Na taj način, kako je istakla, jača se kontrolna uloga Odbora i parlamenta a u cilju veće demokratske kontrole rada službi bezbednosti.

Izvor: Tanjug