Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Novim zakonom će biti propisane strože kazne za teške disciplinske prekršaje, ali će školama biti ostavljena mogućnost da sopstvenim pravilnicima urede pravila ponašanja učenika


Učenicima niko neće oduzimati mobilne telefone, niti će zakoni određivati kako će deca da koriste telefone - kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. On objašnjava da će od naredne školske godine biti strože kazne za teške disciplinske prekršaje, ali da će školama ostaviti mogućnost da sopstvenim pravilnicima urede pravila ponašanja učenika.

- Neke škole su to već veoma dobro uradile i mogu da budu primer drugima - kaže ministar Šarčević. - Novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji će uskoro u formi Nacrta ići na javnu raspravu, neće se baviti konkretnim prekršajima, već će to biti uređeno pravilnicima. Škole će same prilagoditi njihovu primenu. Ne treba deci da se zabranjuju mobilni telefoni, već da se uredi njihova upotreba. Važno je da im telefoni ne zvone na času, da njima ne snimaju nastavnike i vršnjake, da ih ne izvrgavaju ruglu na društvenim mrežama, da ne snimaju izmišljene tuče... Nije poenta u oduzimanju telefona na času.

Ministar kaže da će i ovaj segment poštovanja disciplinskih pravila ulaziti u ocenjivanje škole. Pa, ako škola bude loše ocenjena zbog velikog broja prigovora roditelja ili zbog loše discipline i dobije manje novca, onda će, dodaje, direktori sigurno razmisliti o tome kako da poboljšaju ponašanje učenika.

I prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 52/2011, 55/2013, 35/2015 - autentično tumačenje, 68/2015 i 62/2016 - odluka US) i sa njim povezanim pravilnicima, korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težim prekršajem. Zbog toga mnoge škole svojim pravilnicima već zabranjuju korišćenje telefona i tableta na času. OŠ "Josif Pančić" u Beogradu napravila je dvonedeljnu kampanju, kako bi sprečila učenike da koriste mobilne uređaje na časovima. Mogu da telefoniraju na odmorima, a tokom celog dana zabranjeno je snimanje učenika i nastavnika i kačenje tih sadržaja na društvene mreže.

- Na takav korak odlučili smo se zbog nekoliko slučajeva u kojima su snimcima na društvenim mrežama đaci ismevali vršnjake i nastavnike - kaže Milan Bajić, direktor škole. - Pokušali smo da deci i njihovim roditeljima objasnimo koliko je opasno da sadržaji sa maloletnicima budu svima dostupni na internetu. Nova pravila su stupila na snagu u novembru i dala su dobar rezultat.

Nastavnici, ipak, kažu da nije lako držati čas i, u isto vreme, izigravati policajca.

- Telefoni su utišani, a deca ih skrivaju ispod klupa - žali se Dragana Đukić, nastavnica u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. - Mislim da svi učenici imaju telefon i dešava se da ih "uhvatim" da se dopisuju na času. Zbog toga su često mislima odsutni i ne prate gradivo, tajno snimaju drugare, pa ih ismevaju... Najbolje bi bilo kada bi telefoni bili potpuno zabranjeni na časovima.

Ova nastavnica tvrdi da ovakve ideje nailaze na otpor roditelja, sa argumentom da oni žele da u svakom trenutku znaju gde im je dete i šta radi.

- Dok su u školi, deca su pod našim nadzorom, i to bi roditeljima trebalo da bude dovoljno. Zato i mobilnim telefonima nije mesto u učionici - smatra ova nastavnica.

- Mobilni telefoni su sve više u upotrebi i imaju sve više funkcija. Nije nam namera da ih proteramo iz škola. Treba da se pametno koriste, bez zloupotreba. Trudimo se da osavremenimo nastavu, pa će u skoroj budućnosti mobilni telefoni i tableti postati uobičajena nastavna sredstva - objašnjava ministar Mladen Šarčević.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 18.01.2017.
Naslov: Redakcija