Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU: ORGANIZACIJE ZA ZAšTITU LJUDSKIH PRAVA UPOZORAVAJU DA PREDLOG ZAKONA OSTAVLJA PREšIROKE MOGUćNOSTI ZA RAZLIčITA TUMAčENJA, šTO MOżE DOVESTI DO BROJNIH ZLOUPOTREBA, PA I REPRESIJE NAD GRAđANIMA


Nakon skoro 24 godine Srbija će dobiti novi Zakon o javnom redu i miru. Predlog zakona o javnom redu i miru predviđa i nekoliko novina, kao što su sankcionisanje ugrožavanja sigurnosti korišćenjem dronova ili pravljenje buke u ugostiteljskim objektima. Međutim, organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da predloženi zakon na mala vrata uvodi i represivne mere protiv građana.

Ako poželite da pomognete unesrećenom detetu tako što ćete organizovati prikupljanje pomoći, za to ćete uskoro platiti kaznu, a prikupljena pomoć će vam biti oduzeta. Prema Predlogu zakona pomoć će moći da prikupljaju samo humanitarne i druge organizacije i to najduže 60 dana. Građani će, ukoliko se usude da nekome pomognu, svoju filantropiju plaćati, kako to predviđa Predlog zakona, i do 50.000 dinara, ili radom u javnom interesu do 120 sati.

Ovo nije jedina sporna stavka Predloga zakona jer su predviđene kazne i u sledećim slučajevima:

- ko nepristojnim, drskim ili bezobzirnim ponašanjem narušava javni red i mir... ili vređa moral građana...

- ko vređanjem drugog... narušava javni red i mir,

- ko prosjačenjem ugrožava spokojstvo građana,

- ko se odaje prostutuciji ili ustupa prostorije radi prostitucije,

- ko uvredi službeno lice u vršenju službene dužnosti.

To znači da je moguće da neko dobije kaznu ako je beskućnik koji prosi za hleb, ako je primoran na prostituciju, ali i ako glasnije negoduje na ulici ili kritikuje pripadnike komunalne policije zbog neprimerenog ponašanja prema građanima.

"Ne treba izvrtati pozitivnu praksu evropskih zemalja i ono što su prakse evropske policije. bili smo svedoci sukoba komunalane policije i građana i to je nešto na čemu treba svi da radimo i treba osuditi svaki od tih sukoba", kaže Marija Obradović, predsednica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da Predlog zakona ostavlja preširoke mogućnosti za različita tumačenja, što može dovesti do brojnih zloupotreba, pa i represije nad građanima.

"U velikom delu slučajeva biće moguće primenjivati ga potpuno arbitrarno, dakle van nekih okvira. Ukoliko bude donet na ovaj način stvoriće određnu pravnu nesigurnost kod građana da možete imati prekršajne postupke u velikom broju slučajeva i da ta kaznena politka bude neadekvatna", kaže Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Na Predlog zakona do sada je podneto nešto više od 50 amandmana.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 18.01.2016.
Naslov: Redakcija