Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PODNETA INICIJATIVA ZA IZMENU KRIVIČNOG ZAKONIKA: NAPAD NA ZAPOSLENE U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA UVESTI KAO ZASEBNO KRIVIčNO DELO, PRI čEMU BI POčINIOCA NAPADA TUżILAC GONIO PO SLUżBENOJ DUżNOSTI


Zbog sve učestalijih napada i ugrožavanja bezbednosti zaposlenih u zdravstvenim ustanovama ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar uputio je, 19. januara 2016. godine, inicijativu za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013 i 108/2014).

Ministar se zvaničnim putem obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu pravde sa određenim predlozima i incijataivama u cilju ostvarivanja navedenih prava.

Od MUP-a je zatraženo da u okviru svojih nadležnosti pojačaju nadzor putem pojačane kontrole dežurnih policajaca ili češćeg obilaska patrolnih grupa, jer bi pojačano obezbeđenje zdravstvenih ustanova doprinelo većem stepenu bezbednosti zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

- Ministarstvu pravde je upućena inicijativa za izmene i dopune Krivičnog zakonika, kojima će biti omogućeno da u slučajevima izvršenja krivičnih dela kojima se ugrožava bezbednost zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, javni tužilac može po službenoj dužnosti da podnosi krivične prijave protiv počinioca takvih krivičnih dela - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Na taj način bi se postiglo da se krivični postupak protiv počinioca krivičnih dela, kojima se ugrožava život i bezbednost zapsolenih u zdravstvenim ustanovama, pokreće blagovremeno i efikasno, što će se odraziti i na veći stepen bezbednosti zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Istovremeno, ministar je potpisao rešenje o obrazovanju Komisije za bezbednost zdravstvenih radnika, koja je sastavljena od predstavnika komora, sindikata i Ministarstva zdravlja. Komisija ima zadatak da prati i analizira stanje bezbednosti zdravstvenih radnika, kao i da pokreće inicijative za unapređenje bezbednosti zdravstvenih radnika.

Izvor: Vebsajt Blic, S. Todorović, 19.01.2016.
Naslov: Redakcija