Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STRANI NOTARI IZNENAĐENI KONFLIKTOM ADVOKATA I JAVNIH BELEŽNIKA U SRBIJI


Predstavnici Visoke delegacije Međunarodne unije notara iznenađeni su konfliktom koji postoji između advokata i javnih beležnika u Srbiji. 

Notari iz Nemačke, Austrije i Švajcarske kažu da u njihovim državama advokati i notari dobro "sarađuju i zarađuju".

Predsednik Komisije za međunarodnu notarsku saradnju pri Međunarodnoj uniji notara Mišel Merloti rekao je na konferenciji za novinare u Medija centru da se oni prvi put u svojim karijerama susreću sa konfliktom te dve profesije i da je "za njih to jako interesantno".

Potpredsednik Komisije za međunarodnu notarsku saradnju Hans Jakob Pucer rekao je da ne zna detalje izmena propisa o kojima se raspravlja u Skupštini, ali da je malo iznenađen sukobom dve profesije.

"Te dve profesije samo izgledaju slično, ali obavljaju različite poslove, advokati zastupaju i brane, a javni beležnici pokušavaju da nađu rešenja i zaštite interese", rekao je Pucer.

Prema njegovim rečima, te dve profesije dobro i sarađuju i zarađuju u državama iz kojih dolaze predstavnici Međunarodne unije notara.

Pucer je napomenuo da bi procedura pristupanja JKS Međunarodnoj uniji notara mogla da počne na leto i da bi u roku od godinu dana JKS mogla da postane punopravna članica te unije koja ima 86 članova.

Na konferenciji za novinare povodom posete predstavnika Međunarodne unije notara JKS istaknut je značaj institucije javnog beležništva za pravosudni sistem zemlje, kao i za pravnu sigurnost posebno s gledišta stranih investitora.

Oni su ukazali na to da strani investitor želi da ima pravnu sigurnost, koju mu garantuje institucija javnog beležništva kojoj je država delegirala deo svojih ovlašćenja i odgovornosti, kao i da želi da mu ugovor o ulaganju bude valjano sačinjen.

Međunarodna unija notara je internacionalna nevladina organizacija, osnovana u Buenos Ajresu 1948. godine. Njen cilj je da promoviše, koordinira i razvija funkciju i aktivnosti notara u celom svetu.

Izvor: Blic, 19.02.2015.