Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: ROK ZA PODNOšENJE ZAHTEVA ZA POVRAćAJ IMOVINE 1. MART


Stari vlasnici imaju rok do 1. marta da Agenciji za restituciju podnesu zahtev za povraćaj imovine koja im je oduzeta posle Drugog svetskog rata, a očekuje se da će do tada biti podneto oko 32.000 zahteva, izjavio je direktor te agencije Strahinja Sekulić.

Sekulić je gostujući na RTS-u rekao da se procenjuje da će po sadašnjoj dinamici biti 32.000 zahteva, a zainteresovanih lica više od 100.000, a da bi se vodio postupak neophodan je akt o oduzimanju.

Kako je rekao, napravljen je metod da se predmet formira po starom vlasniku, odnosno po imovini starog vlasnika bez obzira koliko je ljudi potražuje.

"Po okonačanju rokova znaćemo koliko se imovine potražuje", kazao je Sekulić dodajući da je sada izvesno što se tiče poljoprivrednog zemljišta, šuma, i sumskog zemljišta, da će biti moguća supstitucija.

Kako je objasnio, to znači da država ima dovoljne fondove da i kada vrati starim vlasnicima u punom kapacitetu imovinu, neće imati veliku štetu.

Sekulić je naveo primer da država ima oko milion i po hektara šuma i šumskog zemljišta, a da ima zahteva za povraćaj za oko 30.000 hektara od starih vlasnika.

Prema njegovim rečima, neophodna je promena zakona jer svaka zemlja koja je imala restituciju menjala je zakon čak pet puta, budući da je to proces koji traje.

Kako je naveo, Agencija za restituciju nastoji u tome da stranke lako ostvaruju svoje pravo, a kada bi se zakon promenio, zemljište bi jako brzo moglo da se vrati vlasnicima.

On je naveo da se radi analiza ekonomskih efekata vraćanja poljoprivrednog zemljišta, i da su pokazatelji da bi prihodi države od poreza na privatnu imovinu kad je poljoprivredno zemljište u pitanju bili veći od zakupa koji država uzima.

Sekulić je kazao da se očekuje da bi postupak restitucije mogao da bude okončan za tri do četiri godine, odnosno da bi u tom periodu oko 90 odsto slučajeva moglo da bude završeno.

Komentarišući pohvale koje je na rad Agencije uputio izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin,Sekulić je rekao da predstavnike EU interesuje, pre svega, da li se zakon jednako i bez diskriminacije primenjuje na sve.

Izvor: Tanjug, 19.1.2014.