Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TEKST ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU DO KRAJA MESECA BIĆE UPUĆEN U BRISEL, A USKORO ĆE BITI ZAVRŠENA RASPRAVA O DVA MEDIJSKA ZAKONA - O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA I O JAVNIM SERVISIMA


Osim pohvala o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, u Rezoluciji Evropskog parlamenta vlasti u Srbiji pozvane su na brzu primenu medijske strategije i donošenja pratećih zakona. Posebno se zahteva da do kraju budu privedene istrage o ubistvima novinara i da poslenicima javne reči bude obezbeđeno bezbedno okruženje, u kojem mogu efikasno da obavljaju svoj posao. Kako se rezolucija doživljava u novinarskim krugovima, a kako u Ministarstvu kulture, istraživala je Radio-televizija Vojvodine

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović:

"Biće već skoro godinu dana kako čekamo na Zakon o javnom informisanju. On još nije ušao u skupštinsku proceduru, a Zakon o javnim servisima i Zakon o elektronskim medijima nisu došli ni do javne rasprave, to je ono što nas jako brine. Mislim da će ova rezolucija EP biti dodatni podsticaj ili barem opomena vlastima u Srbiji da neko u Evropi vodi računa o tome koliko se primenjuje medijska strategija i jedna vrsta upozorenja da medijski sistem u Srbiji nije prialgođen evropskim standardima", ističe Obradović.

Pomoćnik ministra kulture zadužen za informisanje Saša Mirković kaže za Radio Novi Sad da će tekst Zakona o javnom informisanju do kraja meseca biti upućen u Brisel na konsultacije, kao i da će uskoro u ministarstvima biti završena rasprava o preostala dva medijska zakona - o elektronskim medijima i o javnim servisima.

"Da li će ta dva zakona biti usvajana u paketu ili ne, ne zavisi samo od nas, nego i političke klime. U tom smislu, ovu rezoluciju vidim samo kao neku vrstu ohrabrenja da nastavimo putem kojim smo krenuli. Moram da kažem da mi se čini da, s obzirom na to da smo sa svima njima u dnevnom kontaktu, da su u Briselu više nego prijatno iznenađeni time šta je urađeno u prethodna tri meseca”, kaže Mirković.

Pomoćnik ministra kaže da se zbog zakonskog vakuuma ubrzano traži rešenje za prelazno finansiranje javnih servisa.

"Ovih dana je u toku procedura usaglašavanja postupka i procesa kako će se finansirati Radio-televizija Vojvodine i Radio-televizija Srbije, do trenutka dok Zakon ne bude usvojen, iz prostog razloga što, iz ovoga što sam rekao, proističe da Zakon o javnim medijskim servisima ne može biti na dnevnom redu u Skupštini pre proleća. Znači, mora se naći neki način da se finansiraju ove dve medijske kuće i na tome se radi", uverava Mirković.

Izvor: RTV