Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVOJENE IZMENE I DOPUNE ODLUKE O KLASIFIKACIJI I IZMENE STRATEGIJE ZA UVOĐENJE STANDARDA BAZELA III U REPUBLICI SRBIJI: UNAPREđENE ODREDBE KOJE UREđUJU PRIZNAVANJE PRVOKLASNIH I ADEKVATNIH SREDSTAVA OBEZBEđENJA


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na svojoj sednici 12. decembra 2014. godine usvojio Odluku o izmenama i dopunama Odluke o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke. Ovom odlukom unapređuju se odredbe važeće odluke koje uređuju priznavanje prvoklasnih i adekvatnih sredstava obezbeđenja. Takođe, ovim izmenama je propisano da se potraživanja od dužnika fizičkog lica za koga banka ne poseduje ažuran kreditni dosije klasifikuju u jednu kategoriju nepovoljniju od one u koju bi inače bila klasifikovana, umesto u kategoriju D, kako je to predviđeno važećom odlukom. To treba da spreči neopravdano rezervisanje sredstava banaka za klijente koji su uredni u izmirivanju svojih obaveza, ne umanjujući obavezu banaka da pravilno procene kreditnu sposobnost ovih lica i na taj način obezbede adekvatno upravljanje kreditnim rizikom. Pored navedenog, odredbe koje se odnose na kreditni dosije dužnika poljoprivrednika i preduzetnika usklađene su sa izmenama poreskih propisa u oblasti oporezivanja prihoda od samostalne delatnosti.

Na istoj sednici Izvršni odbor je usvojio i odluku o izmeni rokova za sprovođenje druge faze Strategije za uvođenje standarda Bazela III u Republici Srbiji (faza procene efekata i utvrđivanja dinamike uvođenja) za kraj 2015. godine. Imajući u vidu da se sprovođenje Strategije odvija paralelno s drugim aktivnostima koje se odnose na unapređenje regulatornog okvira za poslovanje banaka, fazno sprovođenje kvantitativne studije uticaja i fazna izrada propisa, u skladu sa standardima Bazela III, predstavljaju primeren način uvođenja ovih standarda u bankarski sektor Srbije, koji će omogućiti manju vremensku distancu između perioda procene efekata i perioda sprovođenja kroz regulativu.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 18.12.2014.

Izvor: