Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKLJUČENA DESETA SEDNICA DRUGOG REDOVNOG ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE RS: USVOJENI PREDLOZI FINANSIJSKIH ZAKONA KOJE JE PREDLOżILA NBS I PREDLOG ZAKONA O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O IZVRšENJU I OBEZBEđENJU


Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika usvojila Predlog zakona o osiguranju, Predlog zakona o platnim uslugama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koje je podnela Narodna banka Srbije, kao i Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

  • ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU, Predlog izmena ima za cilj sprečavanje favorizovanja pojedinih izvršitelja i ravnomerno raspoređivanje predmeta kako bi se izbegle eventualne zloupotrebe.

Najvažnija novina u zakonu su odredbe kojima se predviđa da je javno preduzeće koje želi da naplati potraživanja po osnovu komunalnih i sličnih usluga dužno da se obrati Komori izvršitelja.

Komora je u obavezi da u roku od pet dana odredi izvršitelje, vodeći računa da se to radi ravnomerno, prema azbučnom redu upisa u Imenik izvršitelja.

Predloženim izmenama predviđeno je da se vodi računa o teritorijalnoj pripadnosti dužnika, odnosno da je nadležan isključivo izvršitelj na čijem području dužnik ima prebivalište, boravak ili sedište.

Usvajanje ovog zakona predložila je grupa od 131 poslanika, koji su ukazivali da do sada nisu postojali jasni kriterijumi za raspodelu predmeta, već je ostavljeno poveriocu da sam izabere privatnog izvršitelja, što je, kako su ocenili, dovodilo do zloupotreba.

  • ZAKON O OSIGURANJU, Predlog  predviđa da nova društva za osiguranje neće moći istovremeno da se bave životnim i neživotnim osiguranjem.

 

  • ZAKON O PLATNIM USLUGAMA, Predlog uvodi institut elektronskog novca, a prvi put reguliše i plaćanje preko interneta i mobilnih telefona.

Zakon o platnim uslugama stupiće na snagu osmog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”, a počeće da se primenjuje od 1. oktobra 2015. godine, osim nekoliko odredbi koje će se primenjivati od dana pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Novi zakon trebalo bi da modernizuje i unapredi platni promet u zemlji i sa inostranstvom, i veću konkurenciju u platnom prometu, uvodi platne institucije i instituciju elektronskog novca.

Građanima će biti omogućeno da sve poslove koje su do sada obavljali u bankama mogu da obave preko pružalaca platnih usluga, izuzev stambenih kredita i oročene štednje.

To će omogućiti da brzo i jednostavno, bez odlaska u banku i uz znatno niže troškove, šalju i primaju novac iz inostranstva, obavljaju sve vidove plaćanja i naplate, da koriste posebne vrste kreditnih i platnih kartica koje mogu biti namenjene za određenu vrstu kupovine i koje ne moraju biti vezane za tekući račun.

Usvojene su i IZMENE ZAKONA O ZAŠTITI KORISNIKA FINANSIJSKIH USLUGA, O DEVIZNOM POSLOVANJU I O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA, radi usklađivanja sa novim Zakonom o platnim uslugama.

Izvor: Izvor: Press služba Narodne skupštine Republike Srbije, 18.12.2014., RTV