Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REPUBLIKA SRBIJA USVAJANJEM ZAŠTITINIH MERA PRILIKOM UVOZA MLEČNIH PROIZVODA I SVINJSKOG MESA IZ EU PREKRŠILA SPORAZUM O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU


Šef Sektora za evropske integracije Delegacije Evropske unije u Beogradu, Frenk Janmat, izjavio je da je Srbija usvajanjem zaštitinih mera prilikom uvoza mlečnih proizvoda i svinjskog mesa iz EU prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Vlada Republike Srbije nas je obavestila da će te mere biti na snazi do 31. decembra 2015. godine, kada će, kako očekujemo, prestati da važe, mada bi bilo bolje da se to dogodi ranije, rekao je Janmat.

On je izjavio da je prošlog meseca u Srbiji podignut nivo dozvoljenog prisustva aflatoksina u mleku na 0,25 miligrama po kilogramu, dok u EU važi maksimum od 0,05 miligrama. To stvara teškoće prilikom eventualnog izvoza mlečnih proizvoda u EU. Srpske kompanije moraju da dokažu da u njihovim proizvodima nivo aflatoksina ne prelazi 0,05 miligrama, rekao je Janmat, uz poziv nadležnima u Srbiji da dozvoljeno prisustvo aflatoksina usklade sa EU,, što bi, kako je poručio, trebalo da prati upornija i temeljnija kontrola insekcija.

"Mi smo sa svoje strane podržali Referentnu nacionalnu laboratoriju i sa strukturnim poboljšanjem u operacijama Srbija može da spusti nivo aflatoksina koji postoji u EU", rekao je on.

Izvor: Vebsajt Danas, 18.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija