Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KOMISIJA ZA MEĐUNARODNU SARADNJU NOTARA: JAVNO BELEżNIšTVO U SRBIJI IMA I DOBRE I LOšE STANE


Predstavnici Komisije za međunarodnu saradnju notara, koji su boravili u Beogradu, zaključili su da postoje i dobre i loše strane u funkcionisanju javnog beležništva u Srbiji, saopštila je Javnobeležnička komora Srbije.

Dobre strane su da su zakonski tekstovi kvalitetni i u skladu sa međunarodnim i ne predstavljaju prepreku za pristup Međunarodnoj uniji notara, kao i da su javnobeležničke kancelarije koje su posetili u skladu su sa međunarodnim standardima i da su dobro organizovane.

Negativne strane su još uvek negativan imidž javnih beležnika u Srbiji, jer ih ljudi doživljavaju kao nekoga ko udara pečate, a ne kao kvalifikovana i školovana lica koja doprinose sigurnosti pravnog sistema.

Takođe, negativna strana jeste da su javni beležnici u Srbiji koleteralna šteta, jer je samo jedna pravna profesija opterećena propisanim nametom od strane države u visini od 30 odsto od naplaćene nagrade bez PDV-a, koji služi za razvoj čitavog pravnog sistema Srbije, navodi se u saopštenju.

Posetu Komisije za međunarodnu saradnju notara organizovala je Javnobeležnička komora Srbije, kako bi Komisija izvršila uvid u funkcionisanje javnog beležništva u Srbiji, radi pristupanja Javnobeležničke komore Srbije Međunarodnoj uniji notara.

Članovi Komisije na čelu sa predsednikom, Mišel Merlotijem, će u oktobru 2016. godine u Parizu na međunarodnoj skupštini notara odlučiti da li je Javnobeležnička komora Srbije spremna da bude njihova punopravna članica.

Tokom trodnevne posete, članovi komisije su obišli nekoliko notarskih kancelarija u Srbiji, gde su imali priliku da na licu mesta steknu uvid u rad i profesionalnost javnih beležnika Srbije.

Osim toga, članovi komisije su se sastali i sa ministrom pravde, Nikolom Selakovićem, zatim predsednikom Privredne komore Srbije, Miroslavom Miletićem, predsednikom Javnobeležničke komore Srbije, Miodragom Đukanovićem, predsednikom Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Aleksandrom Martinovićem, direktorom Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Dejanom Đurđevićem, potpredsednicom Vrhovnog kasacionog suda, Snežanom Andrejević i dekanom Pravnog fakulteta u Beogradu, Simom Avramovićem.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 18.11.2015.
Naslov: Redakcija