Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DALJE USAGLAŠAVANJE PROPISA U POGLEDU KVALITETA PROIZVODA SA ZAKONODAVSTVOM EU


Ministarstvo privrede postavlja novi, moderni sistem koji treba da omogući plasiranje bezbednih i kvalitetnih proizvoda na našem tržištu, ali i postepeno uklanjanje tehničkih barijera u trgovini što će podstaći izvoz i konkurentnost naših proizvoda, rekao je državni sekretar Miloš Petrović.

Državni sekretar je naglasio da je uspostavljanje ovog sistema obaveza Srbije na putu ka Evropskoj uniji. On je istakao da ovo pitanje ne posmatramo kao obavezu, već kao mogućnost da srpske proizvode učinimo konkurentinm i našu privredu intergišemo u jedinstveno tržište Evropske unije, što jeste jedan od strateških ciljeva Republike Srbije.

Petrović je podsetio da je Srbija uskladila veći deo svog zakonodavsta, standarda i tehničkih propisa u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU. Do sada je preuzeto 97 odsto standarda i oko 75 odsto tehničkih propisa. Ova oblast u pregovaračkom procesu ocenjena je kao jedna od najusaglašenijih. Međutim, proces usklađivanja propisa i unapređenja čitavog sistema i dalje traje. Pripremamo zakone i podzakonske akte, precizirao je Petrović.

Ministarstvu privrede je najvažnije da ceo ovaj sistem stavi u funkciju servisa domaćoj privredi, naglasio je Petrović i dodao da je cilj da se privrednicima omogući da standarde i propise koje je država usaglasila lako preuzmu i primene u proizvodnji.

Zato nam predstoji razvijanje sistema i jačanje kapaciteta institucija, radi unapređenja bezbednosti i kvaliteta proizvoda, rekao je Petrović.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo privrede, 17.11.2015.
Naslov: Redakcija