Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SPORAZUM SRBIJE I SAD O USPOSTAVLJANJU VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA MOGAO BI DA BUDE PARAFIRAN VEĆ OVE NEDELJE: MOGUćE POTPISIVANJE SPORAZUMA SA 14 DRżAVA


Sporazum Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja mogao bi da bude parafiran već ove nedelje u Indoneziji, kažu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva. Srpska delegacija će na godišnjoj konferenciji, koja se održava pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva, pregovarati i sa predstavnicima još 13 zemalja. Cilj je da se omogući našoj nacionalnoj avio-kompaniji da proširi mrežu linija. I to na Egipat, Tajland, Singapur, Južnu Koreju, Jordan, Saudijsku Arabiju, Bahrein, Oman, Sejšele, Maroko, Novi Zeland, Pakistan i Vijetnam. Bilateralni sporazumi sa zemljama van EU su prvi korak u otvaranju direktnih linija.

"Er Srbija" je izrazila interes da leti ka tim dalekim destinacijama, a ova konferencija je jedinstvena prilika da se u pet dana parafiraju bilateralni sporazumi o vazdušnom saobraćaju, za šta je inače u redovnoj proceduri potrebno više od godinu dana za svaku zemlju. Tekst sporazuma sa SAD, koji je još jedan korak ka uspostavljanju redovne linije, je već usaglašen, a Vlada Srbije je usvojila platformu za pregovore.

Inače, nakon parafiranja sporazuma između Srbije i SAD, taj dokument treba da usvoji Vlada Srbije, a potom da ga ratifikuje i Skupština. Posle toga,"Er Srbija" treba da podnese zahtev američkim vazduhoplovnim vlastima za dozvolu. Potom američka Agencija za sigurnost obavlja kontrolu aerodroma "Nikola Tesla". Ako ispunjava uslove, sledi provera i same avio-kompanije. Realno je da kompletna procedura bude završena do sredine sledeće godine. 

Izvor: Večernje novosti, 17.11.2014. godine