Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O JAVNOM DUGU: BIćE MOGUćA TRGOVINA DOMAćIM HARTIJAMA OD VREDNOSTI NA BERZI


Ministar privrede Željko Sertić najavio je da će trgovina domaćim hartijama od vrednosti na berzi biti moguća nakon što se donesu izmene Zakona o javnom dugu ("Sl. glasnik RS", br. 78/2011). "To će pospešiti pristup fizičkih lica državnim hartijama od vrednosti i označiti novu eru u načinu razmišljanja o tržištu", rekao je Sertić na otvaranju 13. Međunarodne konferencije "Beogradska berza".Prema njegovim rečima, na tržište Srbije doći će i fondovi koji mogu ulagati hartije od vrednosti koje su na berzi.

Govoreći o tržištu kapitala u Srbiji, podsetio je da je prošlogodišnja anketa među više od 1.000 privrednika pokazala da 81 odsto vlasnika preduzeća i 87 odsto malih preduzetnika svoj rad finansira iz sopstvene ušteđevine ili zarade, dok samo neznatan deo koristi mogućnost izdavanja korporativnih obveznica ili akcija.

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić rekla je da u Srbiji proces privatizacije nije iskorišćen za izgradnju jednog od ključnih stubova tržišne ekonomije - za berzu. Ocenila je da, ako se usmeri ka ozbiljnijem razvoju tržišta kapitala, država može da pokrene novu industriju, nova zanimanja, nova radna mesta i privredne mogućnosti, kao i alternativne vidove štednje i finansiranja.

"Tržište kapitala u Srbiji posmatrano kao celina ima infrastrukturu na zadovoljavajućem nivou, ali nažalost nema raznovrsnu i kvalitetnu ponudu", rekla je Dostanićeva.

Neusaglašenost strategije privatizacije i razvoja tržišta, kako je navela, uticala je i na loš kvalitet ponude na berzi i broj akcionara spremnih za ulaganja na berzi.

Na formiranje domaćeg tržišta kapitala, prema rečima direktorke Beogradske berze, loše su uticali visoka stopa nezaposlenosti, pad standarda građana, nestabilnost domaće valute i drugi makroekonomski problemi, koji nisu bili dobra osnova za razvoj industrije fondova.

Izvor: Vebsajt Radio-televizije Srbije, 18.11.2014.