Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSTAVLJENA NACIONALNA STRATEGIJA ZA MLADE: OSNOVNI PRIORITET BIćE ZAPOšLJAVANJE


Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić predstavio je u Novom Pazaru Nacionalnu strategiju za mlade - dokument u kojem su postavljene smernice i ciljevi za efikasno rešavanje problema mladih u narednih deset godina.

Principi na kojima se zasniva Nacionalna strategija za mlade za period od 2015. do 2025. godine su: podrška ličnom i društvenom osnaživanju mladih; ravnopravnost, zabrana diskriminacije i poštovanje ljudskih prava; jednake šanse za sve; značaj mladih i njihove društvene uloge; aktivno učešće mladih i saradnja; društvena odgovornost i solidarnost.

 "Zapošljavanje mladih je i jedan od najvažnijih ciljeva koje postavlja Nacionalna strategija za mlade. Radimo na tome da u direktnim kontaktima s privredom osmislimo programe koji će rezultirati povećanjem zaposlenosti mladih, da omogućimo obuke mladih za deficitarna zanimanja, kao i spajanje mladih stručnjaka s kompanijama u kojima će moći da naprave svoje prve profesionalne korake, pokažu svoje veštine, dokažu se i krenu sa građenjem karijere", rekao je ministar omladine i sporta.

Podaci govore da u Srbiji živi skoro milion i po mladih mladih ljudi od 15 do 30 godina, što predstavlja 20 posto stanovništva zemlje. Najveći deo njih nema posao i ne može samostalno da se izdržava.

Izvor: Vebsajt Ministarstva omladine i sporta, 18.11.2014.