Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU UGOVORA O ZAJMU IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I FONDA ZA RAZVOJ ABU DABIJA ZA BUDŽETSKU PODRŠKU: Iz Ministarstva finansija navode da kredit neće uticati na rast javnog duga Srbije. Kredit je namenjen za budžetsku podršku, odnosno za finansiranje deficita u budžetu, refinansiranje dospelih obaveza i smanjenje troškova zaduženja


Kredit koji će Srbija uzeti od Fonda za razvoj Abu Dabija neće uticati na rast javnog duga Srbije, izjavio je ministar finansija, Dušan Vujović.

Kredit je namenjen za budžetsku podršku, odnosno za finansiranje deficita u budžetu, refinansiranje dospelih obaveza i smanjenje troškova zaduženja.

Prosečna kamata ovih kredita biće 2,25 odsto i na svakoj milijardi će se štedeti po 40 do 50 miliona.

Vujović je naglasio da se Srbija u prethodnih pet do šest godina zaduživala po nepovoljnim uslovima, ali da su sada rizici smanjeni.

"Ovim kreditom se Srbiji nude sredstva u tranšama od po 200 miliona narednih pet puta po šest meseci i njima ćemo finansirati ili dospele obaveze po postojećim kreditima, ili samo plaćati kamate, ili će biti kombinacija", precizirao je Vujović.

Jedini uslov, kako je naglasio, bio je da se nastavi da se sprovođenje fiskalne konsolidacije, makroekonomske stabilizacije, a kredit je na deset godina.

Ministar finansija je naveo da će ova sredstva biti raspoloživa u decembru 2016. godine, ili u januaru 2017. godine.

Inače, Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Vlade Republike Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku dostavljen je Narodnoj skupštini Republike Srbije i biće na dnevnom redu Treće sednice koja je zakazana za 25. oktobar 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 17.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija