Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Prvi put će biti predviđena mogućnost da žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva ima porodiljsku naknadu kao što je imaju i druge žene. Očekuje se da zakon uđe u skupštinsku proceduru do kraja 2016. godine


U Srbiji na selu živi oko milion i po žena, koje su i dalje među najugroženijim socijalnim grupama. U posebno teškom položaju su one koje se bave poljoprivredom. Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom treba da poboljša njihov položaj. Naime, prvi put će biti predviđena mogućnost da žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva ima porodiljsku naknadu kao što je imaju i druge žene.

Žene koje rade na selu uglavnom su, pokazuje praksa, ekonomski zavisne od muškarca, najčešće i zdravstveno ugrožene. Kako i same kažu, rade mnogo, a njihov rad malo se ceni.

Milena Antić Janić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavljuje da bi novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom mogao bi da poboljša položaj žena na selu.

"Cilj je da žene vlasnice poljoprivrednih gazdinstava ostvaruju mogućnost na nadoknadu. To je bitno jer osnažuje ženu i omogućava da dok živi i radi na selu bude zaštićena", objašnjava Antić Janić.

Napominje da je osnovni cilj da se zaštite žene koje se bave poljoprivredom.

Nacrt zakona prošao je javnu raspravu i dobijanje mišljenja, a neophodno je dobijanje novog seta mišljenja kako bi ušao u skupštinsku proceduru.

"Očekujemo da će do kraja 2016. godine zakon ući u skupštinsku proceduru", precizirala je Antić Janić.

Izvor: Vebsajt RTS, 18.10.2016.
Naslov: Redakcija