Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EK POZITIVNO OCENILA AKCIONI PLAN ZA POGLAVLJE 24


Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Aleksandar Nikolić, izjavio je da je Evropska komisija pozitivno ocenila Akcioni plan za Poglavlje 24 koji je usvojila Vlada Republike Srbije, uz napomenu da je taj dokument već prosleđen državama članicama EU na razmatranje.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je Nikolić na sednici Radne grupe za Poglavlje 24 Nacionalnog konventa o EU istakao da je cilj bilo to da treća verzija Akcionog plana bude konačna.

On je dodao da je Akcioni plan za pomenuto poglavlje nedavno predstavljen državama članicama Evropske unije u Briselu, i naveo da konačna verzija, u odnosu na prethodnu, nije pretrpela radikalne izmene.

Državni sekretar je rekao da se najvažnija izmena u odnosu na prethodnu verziju odnosi na sistematizovanje aktivnosti predviđenih za realizaciju u prvom kvartalu 2016. godine.

Nikolić je objasnio da je ta aktivnost, usled naglog povećanja priliva migranata, prerasla u operativni plan za rešavanje tog problema.

On je istakao da je plan usvojen u veoma kratkom roku i da je Evropska komisija zadovoljna njegovim sadržajem, i napomenuo da naša zemlja nije zadovoljna finansijskom podrškom iz EU u suočavanju sa intenzivnim prilivom migranata.

Državni sekretar je ukazao na to da je dopunjen i uvodni deo Akcionog plana i da je napravljena veza sa procesom reforme Ministarstva unutrašnjih poslova i usvajanja novog Zakona o policiji.

Prema njegovim rečima, naša zemlja je realizovala 95 odsto svih aktivnosti predviđenih do kraja septembra 2015. godine, pri čemu je preostalo da se zaključi sporazum sa Evropskim policijskim koledžom.

Naredni koraci Pregovaračke grupe predstavljaće finalizaciju postavljanja održivog sistema za praćenje i izveštavanje po Akcionom planu, uz završetak svih neophodnih preduslova kako bi se i formalno otpočeli pregovori po ovom poglavlju, zaključio je Nikolić.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 16.10.2015.