Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VIŠKOVIMA HRANE: IDEJA PROPISA JE DA SVI ONI KOJI NISU NA LISTI NARODNIH KUHINJA, A SOCIJALNO SU UGROżENI, DOBIJAJU BESPLATAN OBROK. HRANA BI SE DISTRIBUIRALA IZ INSTITUCIJA KAO šTO SU GERONTOLOšKI CENTRI, PREDšKOLSKE USTANOVE, ALI I IZ VELIKIH TRGOVINSKIH LANACA


Srbija će biti prva zemlja u okruženju koja će doneti Zakon o viškovima hrane, a ideja projekta je da svi oni koji nisu na listi narodnih kuhinja, a socijalno su ugroženi, dobijaju besplatan obrok. Hrana bi se distribuirala iz institucija kao što su gerontološki centri, predškolske ustanove, ali i iz velikih trgovinskih lanaca.

U realizaciju propisa uključena su ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, poljoprivredei zaštite životne sredine, trgovine, turizma i telekomunikacija i finansija, a predstavnici Radne grupe razmatraju mogućnosti oslobađanja ovih donacija od PDV i načine kontrole bezbednosti hrane.

- Razgovaraćemo sa domaćim i stranim trgovinskim lancima, društveno odgovornim preduzećima, i daćemo im dodatni podsticaj u vidu ukidanja PDV - kaže prof. Vlada Marinković, član Radne grupe za izradu Zakona i narodni poslanik. - Oni bi bili motivisani smanjenjem troškova, dok će sa druge strane država imati manja izdvajanja iz budžeta za potrebe socijalno ugroženih. Želimo potpunu kontrolu nad viškovima da se ne bi dogodilo da se, kao u Francuskoj, baci hrana vredna nekoliko milijardi evra.

O broju ljudi koji će moći da računaju na ovakav obrok još je, tvrde u Radnoj grupi, rano govoriti. Crveni krst i centri za socijalni rad odlučivaće ko ima prava na besplatnu porciju, a kontrola hrane koja će se na ovaj način distribuirati biće na visokom nivou.

Kragujevac je prvi srpski grad u kome je već zaživeo projekat o viškovima hrane, a njihovo iskustvo biće uneto i u nove propise. Oni već pomažu onima koji nisu na spisku narodne kuhinje, a imaju potrebu za obrokom. Besplatna porcija stiže bar dva puta nedeljno, a hranu kontroliše kragujevački Zavod za zaštitu zdravlja.

Najviše viškova hrane nastaje u studentskim menzama, restoranima pri gerontološkim centrima i vrtićima i to u vreme verskih praznika, kada se korisnici odriču nekog obroka. Na ovaj način niko nije oštećen, a ono što je ostalo se ne baca već prosleđuje najsiromašnijima.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 15.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija